Sfantul Calinic, Staretul Gheorghe si spiritualitatea ortodoxa integrala

Trimis la data: 2010-12-11
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 30
Autor: Ionut Velea
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sufletul imi este stramtorat de o nebiruita teama, incerAZcand sa zugravesc chipul duhovnicesc al Sfantului Ierarh Calinic. Ar trebui o viata de inger pentru a gasi cuvintele care sa infatiseze viata acestui Sfant intocmai cu a ingerilor. Dar cum as putea atinge inaltimile si adancimile lumii de ganduri si de simtiri dumnezeiesti care au umplut fiinta acestui Sfant, cu o minte acoperita de tina patimilor si inlantuita de pa-mant? Cum as putea, om sufletesc, lipsit de luminile Duhului, sa patrund in camara luminata a unei minti plina de straluciAZrile orbitoare ale slavei lui Dumnezeu, ce nu pot fi intelese si talmacite decat numai prin puterile Duhului?

Cursuri similare:

Trasaturile acestea de spiritualitate ortodoxa ecumenica si vointa de a infaptui valorile intregii Biserici a lui Hristos, le intalnim si la Sfantul Ierarh Calinic. Fara indoiala, Sfantul Calinic a trait si el, ca orice Sfant intr-un anumit loc si timp; faptele lui au fost raspunsul la anumite trebuinte ale acelui loc si timp. Deci poarta culoarea imprejurarilor in care s-au savarsit.

Dar, intrucat ele au fost savarsite de un suflet care a biruit orice vointa separatista, care a voit sa slujeasca lui Hristos si oricarui semen in Hristos, intrucat au fost. savarsite cu o intentie universalista, particularitatea imprejurarilor in care s-au savarsit acele fapte e ridicata si ea in universal. Hristos, modelul nostru universal, ia infatisari concrete, de-' terminate de locuri si timpuri, in Sfintii Lui, dar aceste infatiAZsari sunt inregistrate si purtate de constiinta Bisericii, la ran-dul lor, ca valori universale si in felul acesta Biserica se imboAZgateste necontenit cu noi infatisari vii de valoare universala ale lui Hristos.

Tinand seama de acest fapt, slavind pe Sfantul Calinic, puAZtem striga:
Bucura-te Cernica si te veseleste, ca numele tau e pomeAZnit de ingeri in ceruri, deodata cu cel ce a stralucit in tine!Bucura-te cetate de scaun a Bucurestilor, ca din tine a rasarit o stea a carei lumina sporeste stralucirea boltii ceresti a intregii Biserici!Bucura-te cetate a Ramnicului, ca in tine a luminat un margaritar de mult pret al intregii Bisericii.

Si tu, Romanie, care ti-ai ascuns cu smerenie pe Sfintii tai, mai stralucitori decat auml, prin dumbravile tale si prin desisul codrilor tai, impreuna cu poienile de lumina si cu izAZvoarele de argint, salta acum ca aratata ti s-a facut una din nestimatele tale duhovnicesti inaintea solilor intregii Biserici a lui Hristos si in numele tau intra in vesnicie impreuna cu aceasta piatra de mult pret!

Sfintenia Ierarhului Calinic, aratata intre fratii lui Hristos de pe meleagurile Romaniei si nutrita de credinta calda a poAZporului roman, a rasarit ca o flacara noua din vatra spirituaAZlitatii Bisericii universale, din viata de har si de iubire a TruAZpului tainic al Domnului, din invatatura si puterea dumnezeAZiasca a Bisericii, al carei foc s-a intruchipat in cursul veacuriAZlor in flacarile pilduitoare si incalzitoare ale nenumaratilor Sfinti, si care-si arata dogoarea generala in sufletele crestini lor din orice timp,

Intr-o epoca mai mult, intr-alta mai putin, in chip deosebit se intensificase aceasta dogoare a focului dumnezeiesc din Biserica in sufletele credinciosilor si mai ales in tagma calugarilor, la sfarsitul veacului XVIII si inceAZputul veacului XIX, prin curentul paisian. Acest curent rein-viorase mai intai la Sfantul Munte si apoi aduse in manastiAZrile Moldovei vechea dogoare a trairii isihaste, facuse din ruAZgaciunea lui Iisus savarsita de minte in inima, o parghie de trezire si improspatare a intregii vieti a sufletului si un izvor de putere pentru dobandirea virtutilor crestine.

Unul din ucenicii lui Paisie, ardeleanul Gheorghe, transAZplantase aeest duh de inalta traire a vietii crestine, pe locui iri care ne aflam, readucand astfel la o viata sporita pustiita maAZnastire Cernica. El fusese cu Paisie la Athos, manat fara inAZdoiala acolo, de dorinta de a sorbi de la izvoarele celei mai adevarate si pline trairi a crestinismului, putere, pentru a o opune, revarsand-o in sanul poporului sau, uscaciunii papis-tasesti, pe care o intindea cu sabie si inselaciune in tinuturile de peste munti Curtea imparateasca de la Viena, intetita de ravTia prozelitista a iezuitilor .

Dar trebuie sa precizam ca staretul Gheorghe, asezan-du-se la Cernica si restaurand aci si apoi la Caldarusani viata monahala de obste, n-a adus aci continutul spiritualitatii pai-siene fara nici o modificare.
Paisie punea ca punct de plecare al vietii duhovnicesti a comunitatilor sale, asa zisa lucrare a mintii. Aceasta lucrare a mintii consta in aceea ca monahul pastreaza tot timpul in amintire numele lui Iisus si cu el alunga orice gand necuvenit care se ridica din inima.

Mintea trebuie sa caute cu aceasta rugaciune locul inimii si sa-1 pazeasca curat, pana ce inima se va face locasul lui Hristos si se va arata plina de lumina Lui. Paisie socotea ca acest lucru poate sa-1 faca orice monah, fie el chiar incepator in ale vietii duhovnicesti, ba chiar si un miAZrean preocupat de grijile vietii. Monahul nu trebuie sa astepte sa ajunga mai intai la o anumita curatie de patimi, ca sa poata sa practice rugaciunea mintii.

El isi insusise ideile conationaAZlului sau, Vasile de la Poiana Marului, care considera si el gresita parerea acelora care socoteau ca lucrarea mintii e po- trivita numai celor desavarsiti, care au ajuns la eliberarea de patimi . Paisie, urmand acestuia, socotea ca insasi pastrarea in minte a numelui lui Iisus e mijlocul cel mai bun de a feri pe monah de gandurile rele si de a slabi prin aceasta cu incetul patimile din el. "Sfanta rugaciune a mintii, zice el, efectuata prin harul lui Dumnezeu, curata omul de toate patimile, il indeamna la pastrarea cu ravna a tuturor poruncilor dumneAZzeiesti si il fereste nevatamat de toate sagetile vrajmasului si de ispite" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.