Siguranta la bordul tancurilor petroliere

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 10
Autor: Strajer Razvan
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. INFLAMABILITATEA: atunci cand petrolul este aprins elibereaza in mod progresiv gaze care ard cu flama vizibila. Cantitatea de gaze depinde de volatilitatea petrolului care este exprimata uzual in presiune de vapori Raid.Gazele petroliere pot fi aprinse si continua sa arda numai cand sunt in amestec cu un anumit procent de aer. Daca in amestec avem prea mult sau prea putin aer amestecul nu arde.

Cursuri similare:

Proportiile sunt exprimate in procente de gaze de hidrocarburi in aer si sunt numite L.F.L. si U.F.L. Acestea difera de la petrol la petrol dar ca regula generala L.F.L = 1% gaze, iar U.F.L. = 10% gaze.
Modalitatile de clasificare a inflamabilitatii petrolului sunt foarte diverse dar majoritatea se bazeaza pe punctual de aprindere al produsului si presiunea de vapori Raid.

In conditiile exploatarii tancurilor petroliere petrolul este clasificat in
-petrol nevolatil cu punctual de > 60 C determinat in conditii de laborator prin metoda cupei inchise.
-Petrol volatile cu punctual de aprindere < 60 C .

2. DENSITATEA GAZELOR: gazele provenite din petrol lichid normal, nediluate au o densitate pentru produse distilate cum ar fi benzenul si motorinele de o volatilitate mai mare de 2 ori fata de aer si 1,5 ori fata de titeiul din care a provenit petrolul.
Diferenta de densitate se modifica pe maura ce are loc diluarea gazelor cu aer.

3. TOXICITATEA: cand sunt inhalate cantitati mici de gaze petroliere acestea produc: iritarea ochilor, ameteli, dureri de cap, betie etc. Inhalarea unor cantitati mari poate fi fatala.Mirosul amestecurilor de gaze petroliere este foarte variabil in unele situatii putand afecta simtul mirosului (periculos cind petrolul contine hidrogen sulfurat care trebuie luat in serios in cazul intrarii persoanelor in spatii in care atmosfera contine hidrogen sulfurat.

Absenta mirosului nu este o indicatie a absentei gazelor.
La bordul navelor tank se recomanda urmatoarele masuri de precautie pentru a elimina riscul aprinderilor si exploziilor:
-este strict necesar sa se evite combinarea dintre o sursa de aprindere si o sursa inflamabila. Cu toate ca nu este posibil intotdeauna sa se evite acest lucru trebuie sa se i-a masuri pentru ca macar una dintre componente sa fie controlata de echipaj;
-in CP, pe punte si in oricare alte locuri in care este posibila formarea unei atmosfere inflamabile trebuie sa se evite sursele de aprindere;

-in spatiile de locuit trebuie sa se i-a toate masurile de protectie a flacarilor deschise;
-in spatiile cum ar fi atelierele, magaziile, trebuie sa existe mijloace de control si de mentinere riguroasa a unei atmosfere neinflamabile si de evitare a surselor de aprindere;
-problema fumatului este responsabila de majoritatea accidentelor produse la navele tanc de aceea cat timp navele se afla pe mare se fumeaza doar in locurile si timpul specificate de cdt., sub nici un motiv nu se fumeaza in pat;
-este interzisa scoaterea chibritelor si brichetelor pe punte, chibritele trebuie sa fie de tip safety
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.