Silvicultura - Stratul Arborilor

Trimis la data: 2009-06-20
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 4.99 / 10
Downloads: 320
Autor: Viorela Tatoiu
Dimensiune: 1120kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Silvicultura este o stiinta complexa ce are ca obiect de studiu padurea si consta in ansamblul de preocupari privind cunoasterea acesteia, creerea si ingrijirea precum si exploatarea si valorificarea durabila a produselor sale (Daia, 2003 modificata de Gheorghe 2006).Datorita complexitatii sale aceasta stiinta are la baza atat notiuni de silvobiologie cat si de silvotehnica. Silvobiologia studiaza ecosistemele forestiere, structura (elementele structurale constitutive, conexiunile dintre aceste elemente) si modul de functionare a acestor ecosisteme.
Biomasa supraterana a arborilor cuprinde: biomasa fusului (biomasa trunchiului), biomasa cracilor (biomasa coronamentului), biomasa litierei.

Litiera spre deosebire de fus, craci si radacini prezinta o rata de
"turn-over" comparabila cu cea a stratului ierbos, celelalte au o rata a "turn-overului mult mai mare" (de ordinul sutelor de ani), motiv pentru care studierea lor se face separat.

Estimarea biomasei pe fus
Estimarea biomasei fusului arborilor necesita masurarea diametrului arborelui la inaltimea standard de 1,3 m (inaltimea de 1,3 m reprezinta inaltimea optima din punct de vedere ergonomic, aceasta fiind la nivelul bratelor) si inaltimea totala a arborelui.

Diametrul arborilor poate fi masurat cu ajutorul clupei, cand se realizeaza un set de masuratori, media acestora reprezentand diametrul de baza; sau cu ruleta [16].Clupa este un dispozitiv asemanator sublerului, este constituita dintr-un brat fix, pozitionat la capatul unei rigle gradate si unul mobil care culiseaza pe aceasta rigla gradata.

Utilizarea acesteia consta in indepartarea bratului mobil pe rigla pana cand aceasta permite patrunderea fusului intre brate, se deplaseaza bratul mobil pana trunchiul nu-i mai permite sa se miste, se citeste pe rigla valoarea si se noteaza in fisa de teren. Se realizeaza mai multe citiri deoarece circumferinta arborelui la 1,3 m rareori este un cerc perfect si o singura citire ar putea supraestima sau subestima adevaratul diametru.

Utilizarea clupei este mult mai exacta si mai rapida, dar necesita un echipament special care de cele mai multe ori se prefera a fi inlocuit cu ruleta care este mult mai accesibila.
3.1.1.b
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.