Simplificarea modelelor

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_B
Dimensiune: 122kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Scopul principal al simplificarii unui model este obtinerea sa intr-o forma mai putin complicata, care sa realizeze o analiza mai usoara, mai rapida si mai ieftina a proprietatilor lui. Procesul de simplificare duce fie la diminuarea ordinului modelului, fie gasirea unei alte forme cu reducerea numarului de parametri. Se stie ca modelele simplificate trebuie sa realizeze o functie precisa, care determina metoda folosita pentru simplificare. Cele mai folosite functii se ocupa de:

Cursuri similare:

In cazul in care nu se cunosc diferentele minime dintre raspunsurile modelului, modelele sunt simplificate pe baza analizei pozitiei valorilor proprii si a relatiilor mutuale ce au loc intre ele. Valorile proprii sunt reduse in functie de valoarea negativa a partii lor reale. Valorile proprii cu parti reale negative mici sunt lasate la urma daca eroarea de mapare trebuie sa fie mica pe o perioada indelungata. Valorile proprii cu parte reala negativa mare sunt lasate in model, reducand pe cele ramase, daca eroarea de mapare trebuie sa fie mica pe perioade scurte.

Trebuie precizat ca alegerea unei metode de simplificare nu este intotdeauna libera, si uneori poate fi impusa de forma modelului.
De exemplu, daca modelul primar este sub forma unui polinom algebric si dorim sa ii reducem ordinul, atunci alegerea criteriului de cautare a unui model simplificat este limitata. Alegerea este apoi limitata de minimizarea distantei dintre polinoame sau de alegerea unui criteriu de aducere la zero a derivatelor polinomului.

Daca modelul primar este sub forma unei ecuatii sau a unei functii de transfer, atunci problema de alegere a criteriului de simplificare este de regula arbitrara. Acest capitol este rezervat discutiei asupra metodelor selectate pentru simplificarea modelelor si prezentarii procedurilor de calcul ce duc la obtinerea acestor modele.
In capitolul precedent am discutat si problema aproximarii celor mai mici patrate. In continuare vom discuta despre aproximarea functiilor.

Sa presupunem ca se cunoaste modelul matematic al unui sistem, , si ca este reprezentat printr-un polinom de ordin mare. Scopul nostru este sa determinam un polinom de ordin mai mic care va aproxima f(t) cu o eroare patratica integrala minima. Sa mai presupunem ca este un polinom ortogonal. In acest fel, scopul nostru este redus la determinarea coeficientilor reali care vor minimiza relatia:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.