Sinteza contabilitatii intreprinderii - Lucrarile de inchidere a exercitiului financiar

Trimis la data: 2010-06-14
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Popa
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bilantul contabil se compune:
-bilantul propriu-zis
-contul de profit ii pierderi
-contul de executie in cadrul institutiilor publice (axe si este insotit de raportul de gestiune).Bilantul se compune din toate documentele prezentate si contine informatiile cumulate ale situatiilor financiar contabile pe parcursul unui exercitiu financiar.

Cursuri similare:

Pentru cunoasterea situatiei patrimoniale la finele exercitiului este necesar sa fie inregistrate in conturi toate operatiile ec. si financiare care au avut loc in exercitiu respectiv pentru a se stabili corect soldurile conturilor.Verificarea exactitatii soldurilor inregistrate in conturile rulate si punerea in acord a evidentei sintetice cu cea analitica se face prin verificarea balantei sintetice.

Inventarierea are drept scop stabilirea reala a patrimoniului societatii si cuprinde toate elementele patrimoniale si bunurile detinute cu orice titlu apartinand altor persoane fizice sau juridice. Inventarierea reprezinta ansamblul operatiunilor prin care se constata existenta tuturor elementelor de pasiv si activ cantitativ si valoric exista in patrimoniul unitatii la data la care se efectueaza.
Inventarierea reprezinta ansamblul operatiei prin care se constata existenta tuturor elementelor de activ si pasiv cantitativ si valoric sau numai valoric.

Bunurile apartinand altor persoane fizice sau juridice in custodie sau inchiriere se inventariaza si se inscriu in liste separate. O copie de pe aceste liste se trimite persoanei juridice care ii apartine.Cu ocazia inventarierii disponibilitatile la banci , creantele precum si altele sunt supuse verificarii confirmarii pe baza cerintelor de confirmare primite si trimise si a punctajelor reciproce.

Toate elementele patrimoniale de activ si pasiv care se verifica ca fiind reale cu ocazia inventarierii si corespund soldurilor conturilor corespondente sunt considerate existente, iar pentru bunurile depreciate fara desfacere, comenzi in curs abandonate precum si pentru creantele si obligatiunile incerte ori in litigiu se intocmesc liste de inventar separate.

Evidentierea elementelor patrimoniale cu ocazia inventarierii se face astfel: bunurile de natura imobilizarilor stocurilor si celelalte elemente patrimoniale se evalueaza la valoarea actuala denumita "valoare de inventar".Diferenta dintre stocurile scriptice si cele faptice constatate cu ocazia inventarierii se inregistreaza in contabilitate ca plusuri sau minusuri dupa efectuarea in prealabil a compensarilor admise numai in cazul in care exista riscul de confuzie intre acestea pentru aceeasi perioada de gestiune.

Disponibilitatile in devize se inregistreaza la cursul din ultima zi a exercitiului. Titlurile imobilizate se evalueaza la valoarea de utilitate pe care o reprezinta pentru unitatea patrimoniala, iar titlurile de plasament se evalueaza la cursul mediu al ultimei zi a exercitiului sau la o valoare probabila de negociere.

Rezultatul inventarierii se consemneaza intr-un proces verbal de inventariere in care se inscriu:
-perioada si gestiunile inventariate
-persoanele care au efectuat inventarierile
-plusurile si minusurile constatate
-bunurile depreciate
-creantele si datoriile incerte sau in litigii
-valorificarea rezultatelor inventarierii.

In cadrul operatiilor contabile de regularizare se includ operatiile contabile efectuate si respectate. La finele exercitiului se realizeaza inreg. distincte a cheltuielilor ce privesc exercitiile viitoare prin utilizarea contului 471 "Cheltuieli constatate in avans".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.