Sinteza drept civil

Trimis la data: 2009-03-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreaa Trcatu Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Raportul juridic civil - notiune si caracterele juridice.
Relatia sociala, speciala, patrimoniala si personal nepatrimoniala reglementata de o norma de drept civil in care subiectele se afla pe pozitia de egalitate, se numeste raport juridic civil.
Caractere - trasaturi : caracterul social: are loc intre membrii societatii ; caracter volitional: are un caracter dublu volitional: vointa partilor si vointa legiuitorului (prin NJ). egalitatea juridica a partilor - partile nu se subordoneaza una celeilalte.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Codul civil imparte fructele in 3 categorii: - fructe naturale (pasuni, fructe de padure, plante medicinale, sporul animalelor) ;
fructe industriale (productia de grau) ; - fructe civile (dobanzi, chirii, renta viagera) ; Patrimoniul - notiune si caracteristici. Patrimoniul reprezinta totalitatea bunurilor si obligatiilor care pot fi evaluate in bani apartinand unei persoane. Caractersiticile:

patrimoniul reprezinta o universalitate deoarece patrimoniul este o masa de bunuri legate intre ele d.p.d.v. juridic, dar aceste bunuri ce alcatuiesc patrimoniul sunt distincte de universalitate. Acestea sunt cuprinse in universalitate sub aspectul valorilor banesti. patrimoniul nu poate exista in afara persoanelor. Patrimoniul constituie una dintre manifestarile personalitatii ;

orice persoana are un patrimoniu deoarece numai persoana are aptitudinea de a avea drepturi si obligatii ; o persoana nu poate avea decat un singur patrimoniu (principiul unicitatii patrimoniului).
Functiile patrimoniului :unctia de gaj general ptr creditorii chirografari - creditorii chirografari = acei creditori care nu au garantie asupra creantei lor ci numai un inscris care face dovada raportului obligational intre el si debitori. Ex : Romgaz, Orange, electricitate.

patrimoniul explica si realizeaza subrogatia (inlocuire) - poate fi reala (un lucru poate fi inlocuit cu alt lucru) sau personala (cind o alta persoana plateste datoria creditorului si are dreptul sa urmareasca debitorul in locul caruia a platit).patrimoniul explica si realizeaza transmisiunea - aceasta poate fi :

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.