Sinteza drept comecial

Trimis la data: 2013-03-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: mariusstan1510
Dimensiune: 227kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Denumirea de drept comercial - sugereaza ideea ca dreptul comercial
constituie un ansamblu de norme juridice care reglementeaza comerNul.
B. Obiect Avand in vedere atat art. 3 cat si art. 7 din Codul comercial se poate spune ca dreptul comercial are ca obiect normele juridice referitoare la faptele de comerN si comercianNi. Normele juridice ale dreptului comercial, ca si normele juridice ale dreptului civil, aparNin dreptului privat.

Cursuri similare:

Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea actelor juridice, faptelor si operaNiunilor considerate de lege fapte de comerN, precum si a raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant 1.2. Izvoarele dreptului comercial Precizari Art. 1 Codul comercial dispune: "In comerN se aplica legea de faNa.

Unde ea nu dispune se aplica Codul civil". Din aceste dispoziNii legale rezulta ca dreptul comercial are ca izvoare formale Codul comercial si Codul civil. FuncNie de natura lor, izvoarele dreptului comerciale se impart in doua mari categorii: izvoare normative si izvoare interpretative. Izvoarele normative ale dreptului comercial
Sub aspect formal, izvoarele dreptului comercial sunt: ConstituNia Romaniei, Codul comercial, legile comerciale speciale si cu caracter subsidiar, codul civil si legile civile speciale.

Izvoarele interpretative ale dreptului comercial Rolul acestor izvoare (pe langa izvoarele normative) este de a ajuta la interpretarea voinNei manifestate in raporturile comerciale ca in cazul uzurilor
comerciale sau la interpretarea actelor normative comerciale, in vede-rea aplicarii lor ca in cazul doctrinei si practicii judiciare.
Capitolul II. FAPTELE DE COMERl 2.1. NoNiune, caracteristici, categorii
Codul comercial nu da o definiNie a faptei de comerN, el stabileste numai o lista a actelor juridice si operaNiunilor pe care le declara fapte de comerN.

Din examinarea dispoziNiilor art. 3 C.com., rezulta ca in stabilirea faptelor de comerN legiuitorul a avut in vedere aspectul economic si mai puNin cel juridic. Textul citat se refera la "cumparari", "vanzari", "operaNiuni" "asigurari", "depozite" etc.
In doctrina dreptului comercial au fost propuse diferite teorii pentru
caracterizarea-definirea actelor de comerN sau mai general a faptelor de comerN.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.