Sinteze drept administrativ

Trimis la data: 2009-11-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Manolescu Minodora
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Administratia Publica in Romania este organizata sub aspectul ariei de cuprindere la nivel national si respectiv in plan teritorial.La nivel national exista sistemul de organe centrale ale statului. La nivel teritorial sunt organele Administratiei Publice Locale.Organele sau Institutiile la nivel statal sunt organizate conform atributiilor centrale ale statului in urmatoarele categorii:Organele puterii de stat (puterea legislativa - Parlamentul) Puterea judecatoreasca are rolul de a asigura aplicarea legii in mod unitar pe intreg teritoriul

Cursuri similare:

Administratia o face puterea executiva - Guvernul - care este format din ministrii - conducatorii ministerelor.Organele centrale ale administratiei de stat sunt ministerele care sunt organizate in functie de domeniile care sunt in administrare.In orice Administratie centrala exista un minister de finante care se ocupa in principal de constituirea si administrarea bugetului de stat.La nivel local exista Administratia locala care este emanatia alegerilor locale - ales din patru in patru ani. La alegeri se alege Primarul si Consilierii care impreuna au rolul de a asigura.

Primarul are rolul executiv pe plan local, iar Consilierul local reprezinta puterea legiuitoare.Consiliul local este acea entitate care adopta hotarari in legatura cu rezolvarea problemelor curente si de perspectiva ale unitatii administrativ teritoriale in limita bugetului disponibil.Conceptul de administratie publica poate fi abordat sub aspect structural si functional.Din punct de vedere structural prin administratie publica intelegem ansamblul organizatiilor administrative ordonate si dispuse pe orizontala sau verticala dupa criteriul teritorial si regional dupa reguli bine determinate intre care se stabilesc raporturi administrative.

Administratia publica este organizata pe criteriul teritorial si dupa criteriul competentei materiale.In esenta administratia publica cuprinde activitatea statului reglementata de lege si consta in activitatea tuturor organelor administratiei publice privita ca servicii publice destinate sa asigura satisfacerea intereselor generale ale statului si ale comunitatilor locale.Administratia publica este un ansamblu de organe (autoritati, servicii, institutii) care realizeaza fiecare o activitate specifica ordonata pe criteriu teritorial dar asamblata interesului general al societatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.