Sinteze drept administrativ

Trimis la data: 2009-11-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Manolescu Minodora Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Administratia Publica in Romania este organizata sub aspectul ariei de cuprindere la nivel national si respectiv in plan teritorial.La nivel national exista sistemul de organe centrale ale statului. La nivel teritorial sunt organele Administratiei Publice Locale.Organele sau Institutiile la nivel statal sunt organizate conform atributiilor centrale ale statului in urmatoarele categorii:Organele puterii de stat (puterea legislativa - Parlamentul) Puterea judecatoreasca are rolul de a asigura aplicarea legii in mod unitar pe intreg teritoriul
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Administratia o face puterea executiva - Guvernul - care este format din ministrii - conducatorii ministerelor.Organele centrale ale administratiei de stat sunt ministerele care sunt organizate in functie de domeniile care sunt in administrare.In orice Administratie centrala exista un minister de finante care se ocupa in principal de constituirea si administrarea bugetului de stat.La nivel local exista Administratia locala care este emanatia alegerilor locale - ales din patru in patru ani. La alegeri se alege Primarul si Consilierii care impreuna au rolul de a asigura.

Primarul are rolul executiv pe plan local, iar Consilierul local reprezinta puterea legiuitoare.Consiliul local este acea entitate care adopta hotarari in legatura cu rezolvarea problemelor curente si de perspectiva ale unitatii administrativ teritoriale in limita bugetului disponibil.Conceptul de administratie publica poate fi abordat sub aspect structural si functional.Din punct de vedere structural prin administratie publica intelegem ansamblul organizatiilor administrative ordonate si dispuse pe orizontala sau verticala dupa criteriul teritorial si regional dupa reguli bine determinate intre care se stabilesc raporturi administrative.

Administratia publica este organizata pe criteriul teritorial si dupa criteriul competentei materiale.In esenta administratia publica cuprinde activitatea statului reglementata de lege si consta in activitatea tuturor organelor administratiei publice privita ca servicii publice destinate sa asigura satisfacerea intereselor generale ale statului si ale comunitatilor locale.Administratia publica este un ansamblu de organe (autoritati, servicii, institutii) care realizeaza fiecare o activitate specifica ordonata pe criteriu teritorial dar asamblata interesului general al societatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.