Sistematica fanerogamelor

Trimis la data: 2009-11-16
Materia: Anatomie
Nivel: Facultate
Pagini: 82
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Giurgiuveanu Ancuta
Dimensiune: 8385kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Taxonomia este stiinta care se situeaza intre filogenie si sistematica. Filogenia este stiinta care studiaza transformarile reale, descoperind cursul acestor transformari si legaturile de inrudire dintre plante in evolutia istorica (Zimmerman 1959), iar sistematica este stiinta care studiaza diversitatea organismelor si raportul de inrudire intre ele (Simpson 1961). Taxonomia, fiind plasata intre cele doua, are misiunea de a elabora metodele de studiu si regulele de descriere si nomenclatura corecta. Astfel, taxonomia poate fi confirmata de alte ramuri ale biologiei, dar nu poate fi substituita (Rothmaler-1955).
Se intelege ca scopul final al acestor stiinte coincide si din acest motiv se admite contopirea lor in cadrul larg al botanicii sistematice care mai poate fi denumita si taxonomie filogenetica.

Cursuri similare:

A. Orice unitate sistematica de clasificare se numeste taxon. Taxonul fundamental este specia. Specia este reprezentata prin populatii de indivizi care au aceeasi constitutie genetica si aceeasi infatisare. Mai multe specii inrudite alcatuiesc un gen; mai multe genuri inrudite formeaza o familie; mai multe familii alcatuiesc un ordin; mai multe ordine alcatuiesc o clasa si mai multe clase formeaza un filum (Diviziune).

B. Specia este unitatea fundamentala taxonomica si de evolitie asupra careia actioneaza selectia in procesul de speciatie. Specia are integritate proprie care o delimiteaza reproductiv de alte specii. Integritatea este determinata genetic, ecologic, spatial si temporal.
C. Taxoni intraspecifici sunt reprezentati de urmatoarele subunitati specifice: a. subspecia care poate fi reprezentata de subpopulatii interfertile, intalnite in arealul speciei dar este izolata geografic si ecologic (exemplu este specia Juniperus communis-montana cu subspecia nana- subalpina);

b. Varietatea si forma corespund adesea unor ecomorfe (rase ecologice); c. Biotipul reprezinta grupul elementar al unei populatii locale cu un genofond uniform care difera de alte asemenea grupe elentare printr-o singura mutatie. Forma, varietatea si soiul sunt denumite si cultivare si se folosesc mai ales in agricultura.
D. Taxoni supraspecifici sunt unitati de clasificare de rang superior speciei. Acesti taxoni sunt subiectivi si numai specia este un taxon obiectiv. Genul este primul stadiu al divergentei in speciatie. Unele genuri au multe specii si de aceea sunt politipice, iar altele sunt reprezentate printr-o singura specie si se numesc monotipice.

Familia este taxon care s-a diferentiat in Cretacic, odata cu genul, si reprezinta un alt stadiu al divergentei prin cladogeneza. Ca si genul si familia poate fi monotipica sau politipica. Ordinul este taxonul care cuprinde familiile cu origine comuna. Clasa este o grupare cu caractere comune foarte generale care reflecta originea foarte indepartata a ordinelor componente. Filumul grupeaza clasele cu caracter comun foarte vechi si foarte general.

E. Nomenclatura botanica este stabilita prin *Codul international de nomenclatura botanica*ce poate fi completat numai la congresele internationale de botanica. Propunerile privind diferitele modificari sau adaugiri privind taxonii utilizati in clasificare si clasificarea se fac in revista *Taxon* (Revista a Asociatiei Internationale de Taxonomia Plantelor).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.