Sisteme de achizitie a datelor - structuri specifice

Trimis la data: 2010-05-18
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru Nuclea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
2.1. Sisteme de achizitie de date (SAD) monocanal
Cea mai simpla varianta a unui sistem de achizitie de date monocanal este cea la care marimea de intrare este o tensiune continua, cu valoarea in domeniul tensiunii de intrare a convertorului analog-digital. Schema bloc a acestui sistem, cu conversie directa, este prezentata in Fig.1. Cuvantul binar ce reprezinta rezultatul conversiei este transmis catre microprocesor. Acesta, la randul sau, genereaza semnalul de start pentru procesul urmator de conversie si asigura semnalele necesare functionarii convertorului analog-digital.

Cursuri similare:

In situatia in care tensiunea de intrare este de valoare scazuta, apare necesitatea introducerii unui amplificator, de instrumentatie sau de izolare, pentru ca semnalul sa fie adus in domeniul convertorului (Fig.2).Se poate incerca a se utiliza acest tip de SAD si pentru tensiuni variabile, de joasa frecventa, care necesita o rata scazuta de conversie.

Cresterea vitezei de variatie a tensiunii de convertit impune introducerea unui circuit de esantionare-memorare (CEM) la intrarea convertorului analog-digital (Fig.3). Intre doua conversii succesive, CEM urmareste variatiile tensiunii de intrare. Inainte de startul conversiei analog-digitale, CEM este trecut in starea de memorare, furnizand la iesire valoarea momentana a tensiunii de intrare, corespunzatoare sfarsitului etapei de urmarire. Starea de memorare dureaza pe intregul timp de conversie al CAD.Introducerea circuitului de esantionare-memorare nu afecteaza exactitatea CAD, indiferent de rapiditatea cu care se modifica semnalul de intrare.

2.2. Sisteme de achizitie de date (SAD) multicanal
In majoritatea sistemelor de tip industrial este necesar a se achizitiona mai multe marimi specifice procesului urmarit. Sistemul de achizitie de date se realizeaza pe baza unei multiplexari temporale, elementul ce realizeaza aceasta functie fiind circuitul multiplexor analogic. Acesta este o componenta electronica ce cuprinde "n" intrerupatoare analogice, ale caror iesiri sunt conectate impreuna, pentru a furniza o iesire unica a multiplexorului.

Astfel, este posibila utilizarea unui singur CAD pentru toate intrarile analogice (Fig.13.25). Diferitele surse de semnal analogic sunt multiplexate la intrarea circuitului de esantionare si memorare, care retine, de fiecare data, valoarea unui esantion, in vederea conversiei. Comutarea fiecarui canal are loc pe durata cat circuitul de esantionare si memorare al canalului precedent se gaseste in starea de memorare si tensiunea sa este supusa conversiei. La sfarsitul procesului de conversie, circuitul de esantionare si memorare este comandat in starea de esantionare, in vederea prelucrarii semnalului din canalul urmator, deja comutat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.