Sisteme de gestiune a bazelor de date

Trimis la data: 2010-09-22
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 56
Nota: 8.25 / 10
Downloads: 169
Autor: Claudia Antonache
Dimensiune: 148kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Organizarea datelor dintr-un sistem informatic presupune:definirea, structurarea, ordonarea si gruparea datelor in colectii de date omogene.Stabilirea legaturilor (relatiilor) intre date, intre elementele unei colectii, intre colectiile de date.Stocarea datelor pe suport informational, prelucrabil intr-un sistem de calcul.Scopul organizarii datelor il constituie regasirea automata a datelor dupa diverse criterii si forme.

Cursuri similare:

Obiectivele urmarite in organizarea datelor sunt:timpul de acces la datele organizate pe diferite suporturi de date sa fie minim;spatiul de memorie interna si externa ocupat de date sa fie cat mai redus;datele sa apara o singura data in sistem (unicitatea datelor) .Dar pentru realizarea unui acces rapid la date se accepta o redundanta minima a datelor

In sistemul de organizare adatelor sa se reflecte, pe cat posibil, toate legaturile dintre obiectele, fenomenele, procesele economice pe care aceste date le reprezinta;sa permita schimbarea structurii datelor si a relatiilor dintre ele fara a modifica programele ce le gestioneaza ( flexibilititatea datelor)

1.2. Concepte utilizate in organizarea datelor
Cele trei concepte de baza utilizate in organizarea datelor sunt:
1)Entitatea este un obiect concret sau abstract reprezentat prin proprietatile sale. De exemplu persoana X este o entitate a carei proprietati sunt: numele, data nasterii, varsta, profesia.
2)Atributul sau campul sau caracteristica este o propietate a unei entitati. Numele, prenumele, data nasterii, profesia sunt atribute (campuri) ale entitatii PERSOANA. Fiecare atribut este caracterizat de natura valorilor pe care le poate lua. Astfel:numele, prenumele, profesia sunt atribute de tip alfanumeric;varsta este un atribut de tip numeric;data nasterii este un atribut de tip data calendaristica

3)Valoarea reprezinta expresia concreta a unui atribut de un un anumit tip: NUME - POPESCU, PRENUME - ION, DATA NASTERII - {11/11/ 1970}. PROFESIA - STUDENT.Un alt concept utilizat este cel de data. Data este un model de reprezentare a informatiei, definita prin: identificator, atribut valoare.

1.3. Relatii intre date
Fie A multimea datelor despre salariatii unei societati. Spunem ca relatia " are aceeasi profesie cu" asociaza fiecarui salariat din A pe toti cei care au aceeasi profesie si apartin multimii A. Astfel se pune in evidenta o multime de perechi ordonate (x,y) cu proprietatea ca elementelor x li se asociaza elementele y prin relatia "are aceeasi profesie cu". Aceasta se poate reprezenta astfel:

Structura de date o colectie de date intre care s-au stabilit o serie se relatii care conduc la un anumit mecanism de selectie si identificare a componentelor.Daca selectia unei componente din structura se face prin parcurgerea tuturor componentelor care o preced, atunci structura are un acces secvential.

Daca o componenta din structura poate fi selectata fara a tine seama de celelalte componente, atunci structura are un acces direct.Componentele unei structuri de date pot fi date elementare sau pot fi insele structuri de date.

Asupra unei structuri de date se pot efectua o serie de operatii dintre care cele mai importante sunt: memorarea datelor pe suportul de maniere (crearea);accentul la componentele structurii (consultarea);schimbarea starii structurii prin adaugarea, stergerea sau modificarea unor date din structura (actualizarea);aranjarea elementelor unei structuri dupa anumite criterii (sortarea);spargerea structurii in doua sau mai multe structuri (ventilarea);formarea unei noi structuri din doua sau mai multe structuri (fuzionarea);copierea;interclasarea

Prin urmare un tip de structura de date este o multime ordonata de date intre care s-au stabilit anumite relatii, iar pentru realizarea operatiilor se foloseste un grup de operatori de baza cu o anumita semantica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.