Sisteme de operare - gestiunea informatiei

Trimis la data: 2010-03-25
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina_Z
Dimensiune: 658kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Echipamentele periferice dintr-un SC prezinta o mare varietate si ca urmare a acestui fapt operatiile de I/O vor fi diferite, corespunzatoare structurii acestor echipamente. Pentru a simplifica accesul la periferice SO trebuie sa realizeze o interfata comoda intre programele utilizatorului si susbsitemul de I/O. El face acest lucru prin abstractizarea proprietatilor fizice ale acestor echipamente. Aceasta abstractizare se face prin definirea unor unitati logice de acces la periferice numite fisiere. Un fisier poate sa contina un program sau date (de diverse tipuri), fiind alcatuit din entitati mai mici, numite inregistrari (cu format fix sau variabil). Un fisier este referit de catre utilizator printr-un nume simbolic.
SO stie in orice moment care este starea fiecarui fisier. Fisierele pot fi "activate" printr-o operatie de deschidere (open). La executarea unei astfel de operatii se specifica conditiile de exploatare ale fisierului si se aloca resursele necesare realizarii operatiilor de transfer (buffer-ele pentru inregistrari). Operatia pentru "dezactivarea" fisierelor (close) actualizeaza anumite informatii referitoare la fisier (cum ar fi lungimea), dupa care elibereaza resursele alocate.

Exista trei metode de acces la informatia continuta in fisiere:acces secvential, care presupune ca daca se doreste acces la a n-a inregistrare din fisier, se va face mai intii acces la cele n-1 inregistrari anterioare. Ca exemple de fisiere cu acces secvential se pot enumera fisierele asociate cu: imprimanta, consola sau banda magnetica;acces direct, care considera ca toate inregistrarile fizice (sectoarele) sint echivalente din punctul de vedere al mecanismului de acces. Din aceasta clasa face parte discul magnetic.

In acect caz, fisierele sint alcauite din inregistrari fizice de lungime fixa. Determinarea adresei unei inregistrari se va face pe baza adresei de inceput a fisierului, lungimii unei inregistrari si a numarului de ordine al inregistrarii dorite, in cadrul fisierului;
accesul indexat, acesta fiind o forma de acces care se bazeaza pe accesul direct. El consta in realizarea unui index in care se pastreaza adresele pentru fiecare inregistrare, conform cu cerintele aplicatiei deservite de carte acest index.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.