Sisteme de operare - gestiunea teletransmisiilor

Trimis la data: 2010-03-06
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_F
Dimensiune: 475kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Atit retelele de calculatoare cit si sistemele distribuite sint multimi de elemente de calcul interconectate intre care se realizeaza comunicatie de date, dar in sistemele distribuite entitatile interconectate actioneaza ca una singura, intr-un mod transparent pentru utilizator, in timp ce retelele de calculatoare sint alcatuite din SC independente care comunica intre ele (utilizatorul fiin constient de acest fapt).
Transparenta se refera la faptul ca un utilizator poate lansa in executie un task, fara sa se preocupe de faptul ca exista mai multe procesoare (el are perceptia unui sistem mono-procesor virtual). SO va fi acela care va distribui task-urile pe diversele procesoare si va realiza toate operatiile conexe acestor transferuri. In acest fel functioneaza sistemele distribuite.
Procesoarele dintr-un sistem distribuit pot dedicate sau nu. Procesoarele dedicate sint destinate realizarii unei anumite functii cum ar fi gestiunea unui anumit periferic sau realizarea de aplicatii specifice (cum ar fi gestiunea bazelor de date, calcule matematice complexe etc). Procesoarele nededicate nu sint predestinate efectuarii unui anumit tip de operatie. Ele pot fi folosite pentru orice aplicatie pentru care nu exista procesor dedicat.

Intr-un sistem distribuit componentele sale actioneaza ca o singura entitate, cooperind pentru executia fiecarui program.
In retelele de calculatoare, fiecare calculator executa de unul singur un program. Aici exista un calculator "central" numit server care gestioneaza activitatea intregii retele si niste calculatoare "locale", numite statii de lucru, care sint folosite de utilizatori pentru aplicatiile proprii, dupa cum se poate observa din figura de mai jos:

Realizarea serviciilor pe care o retea de calculatoare le ofera utilizatorilor impune posibilitatea transferului de date intre oricare doua noduri din retea. Gruparea acestor servicii se face pe mai multe niveluri functionale, organizate ierarhic, numite niveluri arhitecturale. Fiecare astfel de nivel este caracterizat de serviciile oferite nivelului adiacent superior si de serviciile furnizate de nivelul adiacent inferior.

Furnizarea unui serviciu necesita o cooperare intre mai multe entitati similare, conform unui protocol specific. Prin protocol se intelege un set de reguli care guverneaza cooperarea intre entitatile aceluiasi nivel). Arhitectura unei retele trebuie sa includa asadar nivelele arhitecturale, serviciile furnizate si protocoalele de transfer.
Inainte de a se pune problema interconectarii intr-o retea unica a retelelor produse de firme diferite, fiecare mare producator de retele si-a definit propria arhitectura de retea, astfel compania DEC a elaborat arhitectura DNA (Digital Network Architecture), iar IBM arhitectura SNA (Systems Network Architecture).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.