Sisteme de organizare ale aparatului comercial

Trimis la data: 2010-09-20
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 4.37 / 10
Downloads: 23
Autor: Mirabela Nuta
Dimensiune: 45kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
4.1. Comertul independent
Reprezinta o forma de organizare comerciala in cadrul careia firma de comert nu are nici o legatura cu organisme coordonatoare sau centralizatoare ale activitatii de vanzare - cumparare. In cadrul comertului independent vorbim de fapt de micul comert independent exercitat de firme mici si izolate.

Cursuri similare:

Principalele caracteristici ale micului comert independent:
1.firmele de comert independent sunt in cea mai mare parte intreprinderi familiale, constituite sub forma SRL-urilor;
2.capacitatea financiara a acestor firme este, in general, slaba, asemenea firme nedispunand de capital si nefolosind aproape niciodata personal salariat;
3.astfel de firme se gasesc peste tot revenind cate un punct de vanzare la cca. 90-100 de locuitori;

4.comerciantul proprietar este lipsit, de cele mai multe ori, de o pregatire manageriala ceea ce il pune in dificultate cu privire la rationalizarea actiunilor sale de vanzare sau de promovare a vanzarilor;
5.preturile practicate sunt, de cele mai multe ori, superioare celor oferite de comerciantul asociat sau integrat ca urmare a gestiunii greoaie a marfurilor si a proceselor de vanzare, a costurilor de aprovizionare foarte ridicate ce revin pe produs, in conditiile aprovizionarii unor partizi mici de marfuri.Pe plan mondial se manifesta o puternica tendinta de diminuare a numarului micilor firme comercial independente.

4.2.Comertul asociat
Concurenta puternica ce caracterizeaza economia de piata genereaza permanent o puternica presiune asupra micului comerciant independent. Pentru a putea raspunde presiunii concurentiale, respectivii comercianti au simtit nevoia de a se grupa si de a se asocia.

Gruparile respective urmaresc in general urmatoarele obiective:
1.o aprovizionare comuna;
2.asigurarea unui sortiment mult mai larg de produse;
3.obtinerea unor conditii mai bune de pret.
Sub aspectul organizarii intalnim urmatoarele forme de asociere:
A.gruparile de cumparare sau cooperativele detailistilor;
B.lanturile voluntare;
C.gruparile de cumparare ale angrosistilor;
D.magazinele colective ale independentilor.

A.gruparile de cumparare sau cooperativele detailistilor - reprezinta asociatii in cadrul carora negustorii din aceeasi bransa sau din branse similare se unesc formand o organizatie care isi asuma printre altele si functia de grosist. In general, aceste cooperative trebuie sa se constituie sub forma de societati comerciale. Sub aspect institutional, cooperativele detailistilor sunt organizatii cooperative cu capital variabil pentru a facilita intrarea si iesirea aderentilor din asociatie potrivit propriilor optiuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.