Sisteme de transmisiune cu modulatia digitala binara

Trimis la data: 2009-11-03
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 52
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudorescu Bogdna
Dimensiune: 250kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In cazurile in care mediul de transmisiune este de tip trece banda se impune translatarea spectrului de frecvente al semnalelor de date din banda de baza care incepe de la frecventa f = 0 in banda utilizabila a acestui mediu. Translatarea spectrului se realizeaza prin modularea unui purtator sinusoidal.Alegerea tipului de modulatie depinde de caracteristicile suportului de transmisiune (in primul rand largimea benzii de frecvente utilizabile), viteza de transmisiune, protectia fata de zgomot, eficienta utilizarii benzii de frecvente, complexitatea echipamentului necesar etc.

Cursuri similare:

Din punct de vedere al utilizarii eficiente a benzii de frecvente, masurate in biti/s/Hz, ierarhia tipurilor de modulatie, in ordine crescatoare a eficientei este: modulatia de frecventa (MF), modulatia de faza (MP) si modulatia de amplitudine cu doua benzi laterale (MA-BLD), modulatia de amplitudine cu banda laterala reziduala (MA-BLR), modulatia de amplitudine cu banda laterala unica (MA-BLU), modulatia de amplitudine in cuadratura (MAQ).

Complexitatea echipamentului creste in aceeasi ordine, asa incat, tinand seama de faptul ca largimea benzii de frecvente necesare este direct proportionala cu viteza de transmitere a datelor, pentru un canal dat se alege tipul de modulatie care necesita echipamentul cel mai simplu la viteza dorita si nu necesita o banda de frecvente mai mare decat cea a canalului.

Astfel pe circuitul telefonic vocal, suportul cel mai utilizabil pentru transmisiuni de date, banda de frecvente utilizabila este 300-3400 Hz, se recomanda urmatoarele tipuri de modulatie, in functie de debitul binar. Pentru rata de bit pana la 1200 bit/s se recomanda MF care necesita echipamentul cel mai simplu. Pentru vitezele intre 1200 bit/s si 4800 bit/s este recomandata MP pentru ca MF necesita banda mai larga decat cea a canalului telefonic iar echipamentul pentru modemuri MP este mai ieftin decat cel pentru modemuri MA.

Modulatia de amplitudine este cea mai eficienta din punct de vedere al utilizarii benzii de frecvente a canalului si de aceea se utilizeaza in varianta de modulatie de amplitudine in cuadratura la vitezele cele mai mari pentru canalul telefonic vocal (pana la 56 kbit/s).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.