Sisteme ecologice in structura combinatelor chimice

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Angie Iunescu
Dimensiune: 760kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca produsul raspunde acestor cerinte in cazul multor companii, atunci intrecerea dintre acestea poate consta in dezvoltarea unor bunuri care sa fie produse, folosite si eliminate cu cel mai redus efect asupra mediului, devenind astfel produse durabile. In ultimii ani, mediul si calitatea lui s-au regasit din ce in ce mai des pe "listele de prioritati" ale managerilor intreprinderilor industriale, in unele cazuri datorita presiunii pietei, in altele datorita constientizarii importantei adoptarii unei atitudini si a unor actiuni consistente pro-mediu.

Cursuri similare:

1.1Concepte moderne in politica de mediu
Recunoscand importanta etapei de conceptie a produsului sau procesului in minimizarea sau impiedicarea aparitiei poluarii, conceptul recent dezvoltat de "proiectare pentru mediu" (Design for Environment), isi propune intelegerea si integrarea costului de mediu in pretul produselor, altfel spus internalizarea externalitatilor.

Analogia cu sistemele ecologice naturale sta la baza conceptului de "ecologie industriala" (Industrial Ecology), definita ca fiind "studiul modului in care fluxurile de materiale si energie sunt transformate in cadrul activitatilor de productie si consum, efectele acestor fluxuri asupra mediului si influenta unei varietati de factori asupra sistemului."

Mult mai cunoscut, desi aflat in plin proces de definitivare a metodelor de lucru si de interpretare, este conceptul de "analiza ciclului de viata", (Life Cycle Assessment, prescurtat LCA). Produsul este privit dintr-o perspectiva de mediu integratoare, de la materiile prime utilizate la fabricarea lui, pana la eliminarea finala a acestuia.

Precursorii analizei ciclului de viata au fost studiile de modelare globala si auditul energiei de la sfarsitul anilor `60 si inceputul anilor `70. Acestea incercau sa evalueze costul utilizarii resurselor si implicatiile pe care le au asupra mediului inconjurator diferitele comportamente umane.

Interesul companiilor, si guvernelor, pentru realizarea unor analize ale ciclului de viata al unor produse a determinat initierea in anii `80-'90 a unor demersuri legislative sau a unor programe bazate pe monitorizarea intrarilor si a iesirilor dintr-un sistem de productie (programul de eco-etichetare lansat in 1992 de catre Uniunea Europeana, directiva Comisiei Europene referitoare la ambalaje etc.).

Cadrul conceptual si metodologic al analizei ciclului de viata a fost stabilit in urma discutiilor initiate de catre Societatea pentru Chimia si Toxicologia Mediului (SETAC) cu toti factorii interesati in dezvoltarea acestui nou instrument de lucru.
Potrivit SETAC, "Code of Practice", LCA reprezinta "analiza din leagan pana in mormant" a unui produs, proces sau activitate, si impactul pe care acesta il are asupra mediului. In acest proces au loc:

A.evaluarea impactului de mediu asociat cu un produs, proces sau activitate prin identificarea si cuantificarea energiei si a materialelor folosite si a deseurilor eliminate in mediu;
B.evaluarea impactului energiei si a materialelor utilizate si eliminate in mediu;
C.identificarea si evaluarea posibilitatilor de imbunatatire a mediului.

1.1.1 Eforturi in directia standardizarii
Standardele internationale in domeniul protectiei mediului devin din ce in ce mai complexe, incercand sa ofere companiilor oportunitatea de a obtine certificarea controlului calitatii mediului pentru produse sau/si pentru unitatile lor de productie, precum si recunoasterea internationala a angajamentului in dezvoltarea unei politici de mediu corecte.

In aceasta directie se inscriu si eforturile Subcomitetului Nr. 5 din cadrul Comisiei Tehnice 207 a ISO (International Organisation for Standardisation) de a stabili standarde pentru LCA Nevoia standardizarii acestui concept deriva din lipsa de uniformitate si de criterii metodologice existenta in analizele efectuate pana in prezent in tari precum : Norvegia, Suedia, Franta, Danemarca, Marea Britanie, Japonia, Canada, Statele Unite etc.

Abordarea diferita a LCA poate prejudicia anumite produse sau poate oferi altora avantaje nemeritate pe piata mondiala, afectand in ultima instanta chiar mediul care se doreste a fi protejat.Standardizarea LCA se afla in stadiul de finalizare, in studiu in cadrul mai multor grupuri de lucru ale Subcomitetului 5 al TC 207 care trebuie sa stabileasca cadrul general al lucrului cu LCA (principii, linii directoare si proceduri), si sa elaboreze standarde pentru fiecare etapa a analizei ciclului de viata. Ca si in cazul celorlalte standarde din seria ISO 14000 (exceptie ISO 14001), propunerile de standard pentru LCA au doar un rol indrumator, nu contin specificatii in vederea certificarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.