Sisteme flexibile de fabricatie

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Iustina_M
Dimensiune: 1098kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de "automatizare" deriva de la cel de "automat", care reprezinta capacitatea unui sistem tehnic de a efectua, pe baza utilizarii unor elemente tehnice automate conducerea si/sau efectuarea automata sau automatizata (partial automata) a unei operatii sau a unui complex de operatii tehnice.
In constructia de masini automatizarea a capatat o larga extindere la inceputul secolului al XX- lea o data cu dezvoltarea productiei de serie mare si de masa.
Automatizarea acestui tip de productie se bazeaza, pe folosirea masinilor-unelte speciale si specializate. Aceasta, se caracterizeaza prin structuri analogice rigide, astfel ca, trecerea la fabricarea unui alt produs sau numai la modificarea formei produsului, necesita o transformare de structura radicala a utilajului sau chiar schimbarea lui, ceea ce este neeconomic (pierdere mare de timp si costuri ridicate). Aceasta automatizare poarta numele de automatizare rigida (clasica sau conventionala).

Cerintele de diversificare a societatii moderne au condus la fractionarea seriilor mari si a productiei de masa in loturi mai mici crescand volumul productiei de serii mici si mijlocii care atinge in prezent circa 70...80% din totalul productiei, mai ales in tarile industrializate mai mici.
Pentru concilierea celor doua tendinte, pe de o parte, fabricatia economica a produselor, iar pe de alta parte satisfacerea cerintelor in continua diversificare ale utilizatorilor (consumatorilor) se impunea cresterea considerabila a gradului de universalitate a unor masini care sa se poata integra usor si in mod eficient intr-un sistem de fabricatie automata.

In aceste conditii, a aparut in 1949 prima masina-unealta cu comanda numerica NC dupa program, care asigura trecerea rapida de la un fel de produs la un altul printr-o singura schimbare a programului masinii-unelte.Comanda dupa program poate fi considerata ca o comanda de copiere, in care, in locul sablonului, similar din punct de vedere geometric cu suprafata care se prelucreaza, se folosesc purtatori fizici de program, in care forma piesei sau, altfel spus, informatia despre forma piesei se pastreaza sub forma de cod.

Acestea, impreuna cu unele date tehnologice si de miscari auxiliare si semnale, reprezinta programul de prelucrare a piesei. Ca purtatori ai programului, se folosesc, de cele mai multe ori, benzi si fise perforate sau benzi cu inregistrare magnetica. Impulsul dezvoltarii accelerate a masinilor unelte cu comanda numerica a fost dat de dezvoltarea rapida a unor tehnologii de varf din domeniul industriei electronice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.