Sisteme informatice de asistare a deciziei

Trimis la data: 2010-10-12
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 81
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudorescu Florea
Dimensiune: 646kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Decizia - ca si cuvant de dictionar, este un proces de alegere a unei solutii la o problema complexa data (ca actiune) si totodata este solutia aleasa insasi (ca entitate). Procesul decizional este strans legat de activitatea de conducere (management), iar aceasta de specificul organizatiei conduse. Acesti termeni sunt prezentati pe scurt in continuare, facand referiri la abordarile actuale in domeniu.

Cursuri similare:

Pentru functionarea organizatiei si pentru adaptarea la mediului dinamic in care aceasta se desfasoara, centrele de putere concep si emit decizii. Activitatea de management este de fapt activitatea de asumare continua a deciziilor - ca rezultate si indatoriri principale ale centrelor de putere din cadrul organizatiei.Fiind un concept controversat, decizia are multe definitii, intre care se prezinta succint cateva. Decizia este in principal o alegere - a unui traseu de actiuni (Simon 1960), a unei strategii (Fishburn 1964); decizia este o piesa de cunoastere.

descriptiva (indicand, de exemplu, ce vanzari trebuie facute in luna curenta) sau procedurala (cum se va organiza publicitatea, pe pasi).
Activitatea de decizie ("decision making") implica angajament personal al decidentului catre atingerea scopului propus si foloseste intensiv cunostinte ale acestuia si informatii din mediu, fiind deseori o activitate de creatie (si de aceea asimilata cu o arta). Procesul de decizional nu este doar apanajul directorului ci a intregului personal al organizatiei; difera doar nivelul la care deciziile au efect si frecventa de emitere a lor.

La cel mai inalt nivel (ex. conducerea organizatiei) decizia are caracter strategic, la nivel mediu (conducerea departamentului) are caracter de control/tactic, iar la nivel jos (linia de productie) are caracter operational.Decizia implica maturitate si gandire, uneori creativitate; in cazul unor situatii stabile necesita experienta si cunoasterea corecta a contextului si istoricului sau, iar in cazul unor situatii noi abilitati de previzionare sau de calcul.

In general, deciziile se iau in regim concurent - adica simultan apar mai multe decizii (decizii multiple) atat pentru indivizi cat pentru intreaga organizatie. De aceea deciziile trebuie coordonate si luate in dependenta unele de altele, trebuie chiar planificate si organizate.
Organizarea deciziilor priveste modul cum actioneaza centrele de putere: centralizat sau descentralizat, generalizat (cu roluri multiple de management) sau specializat, in mod ierarhic (pe verticala) sau in mod egalitarist (pe orizontala).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.