Sisteme informatice de gestiune

Trimis la data: 2013-03-18
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 192
Nota: 4.57 / 10
Downloads: 0
Autor: anna.m
Dimensiune: 555kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de sistem apare in forme embrionare in filosofia antica greaca. Afirmand ca "intregul este mai mult decat suma patilor", Aristotel da o prima definitie notiunii de sistem care se va dezvolta si va evolua timp de peste 2000 de ani pentru a ajunge la forma actuala abia la inceputul secolului XX. Cel care incepe inchegarea unei teorii privind sistemele este biologul german L. von Bertalanffy care intre 1928 si 1950 publica o serie de lucrari ce postuleaza ca "universul este organizat in sisteme si ansambluri de elemente aflate in interactiune" si care reprezinta inceputurile teoriei generale a sistemelor.

Cursuri similare:

Economistul american E. Boulding pune bazele teoriei sistemelor in 1956, teorie reluata si dezvoltata de atunci de foarte multi cercetatori. Un sistem poate fi definit ca o sectiune a realitatii in care se identifica un ansamblu de fenomene, obiecte, procese, fiinte sau grupuri, interconectate printr-o multime de relatii reciproce, precum si cu mediul inconjurator si care actioneaza in comun in vederea realizarii unor obiective bine definite.

Caracteristic pentru notiunea de sistem este posibilitatea ca ansamblul de elemente componente ale sistemului sa poata fi divizat in subsisteme.
Structurarea sistemului in subsisteme se face dupa reguli stabilite in functie de scopul urmarit.Multimea relatiilor dintre componentele unui sistem precum si relatiile intre componente si ansamblu formeaza structura sistemului, iar multimea caracteristicilor unui sistem, la un moment dat, determina starea sa. Relatiile dintre elemente se analizeaza observand si studiind logic functiile si mecanismele lor individuale.

Dupa precizarea acestor functii si mecanisme, orice solutie avuta in vedere poate fi evaluata pentru intregul sistem, tinand seama de diverse criterii de eficienta si de restrictiile practice asociate elementelor functionale. Elementele unui sistem pot avea relatii intre ele (relatii endogene) cat si relatii cu mediul inconjurator (relatii exogene).Pentru descrierea unui sistem si a evolutiei sale se asociaza "starea sistemului" care este un sir de variabile, un vector ale carui componente variabile in timp permit cunoasterea sistemului in orice moment.

Folosind vectorul de stare al sistemului, si vectorii de intrare, iesire, comanda etc. se poate asocia sistemului un sistem de ecuatii de stare care permit studiul si sinteza unor clase de sisteme.
Pentru analiza comportamentului sistemelor, in ansamblul lor, s-a propus conceptul de "cutie neagra" care reprezinta sistemul ca un tot, facand abstractie de procesele sale interne.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.