Sisteme informationale in managementul resurselor umane

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_L
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru intreprinderile antrenate in competitia pe piata, informatiile - fie ele de natura comerciala, tehnologica sau financiara, de provenienta interna sau externa - au devenit tot mai importante in ultimele decenii, marcate in mod profund de dezvoltarea vertiginoasa a tehnologiilor informationale (TI). Si este normal sa fie asa: lasand la o parte faptul ca insesi produsele unui numar tot mai mare de firme sunt de natura informationala, sau incorporeaza un volum sporit de informatii (cunostinte), orice organizatie lucrativa, prin managementul ei, are acum nevoie de informatii mai multe, mai bune si mai prompte pentru a-si asigura autoreglarea si adaptarea la cerintele mediului in care opereaza.
Pentru a intelege mai bine aceasta definitie trebuie sa facem cateva precizari. Mai intai, care este diferenta dintre date, informatii si cunostinte ? In vorbirea curenta nu se face, de regula, nici o diferentiere intre acesti termeni. In context informatic insa, o anumita distinctie notionala este adesea necesara. Astfel, informatia este considerata un mesaj care ne aduce un spor de cunoastere, modificand viziunea noastra despre lume si reducand incertitudinea.

Acest spor de cunoastere provine din confruntarea mesajului cu un model interpretativ, specific receptorului, ceea ce face ca informatia sa fie relativa la receptor. Intr-adevar, acelasi mesaj perceput de catre mai multe persoane poate avea un inteles diferit de la o persoana la alta, in functie de cunostintele anterioare si interesele acestor persoane. De exemplu, o imagine de buna calitate a unui masiv muntos poate sugera idei foarte diferite unui geolog, unui economist sau unui turist.

Mesajele sunt formate din semnale sau ansambluri de semnale susceptibile de a fi percepute de catre cei interesati. Aceste semnale pot fi stimuli primari sau simboluri care reflecta obiectele sau fenomenele aflate in zona de interes a receptorului. In contextul sistemelor informationale din intreprinderi, termenul de data este folosit, de regula, pentru a desemna un simbol sau un ansamblu de simboluri reprezentativ pentru o informatie potentiala. Aceste simboluri (datele) trebuie prelucrate pentru a deveni informatii utile, ceea impune realizarea unor eventuale operatii de ordonare, filtrare, agregare, combinare etc. si, in mod obligatoriu, evaluarea datelor prin prisma unor modele interpretative.

Din aceasta perspectiva, putem spune, deci, ca datele constituie materia prima a informatiilor. In acelasi timp, datele pot fi vazute si ca reprezentari ale informatiilor (calculatoarele, de exemplu, prelucreaza, stocheaza, imprima, transmit date, care, percepute si interpretate de catre oameni, devin informatii).La randul lor, informatiile, ca reflectari evaluate ale obiectelor si fenomenelor percepute, pot fi combinate in entitati de cunoastere mai complexe, numite cunostinte.

Acestea nu sunt altceva decat asocieri de informatii generalizate si abstractizate in urma intelegerii unor relatii de tip cauza-efect, stabilite cu ocazia desfasurarii unor fenomene particulare. De exemplu, "daca imprumuturile curente (pe termen mediu si lung) sunt mai mici decat capitalurile proprii si daca anuitatea exercitiului este mai mica decat o doime din capacitatea de autofinantare, atunci exista capacitate de indatorare disponibila". Aceasta regula de prudenta bancara este un element din "baza de cunostinte" a oricarui analist financiar insarcinat cu examinarea unui dosar de creditare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.