Sisteme si institutii de asigurari sociale

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_R
Dimensiune: 118kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Evolutia istorica pe plan social si cultural al omenirii, a determinat in permanenta o diversificare a nevoilor individuale si de grup. Societatea in sine asigura cadrul general si totodata obligatoriu de implinire a trebuintelor omenesti si de promovare a mijloacelor pentru satisfacerea acestora. Exista o logica si o dinamica specifica a sistemului de nevoi, o conexiune functionala a acestora. Gruparea principalelor repere de tratare ierarhizarii nevoilor au in vedere diverse optiuni, de exemplu ierarhizarea nevoilor umane din punct de vedere psihologic- Piramida lui Maslow-, si alte abordari. In cazul tuturor societatilor, pentru orice individ viata, sanatatea, proprietatea, siguranta persoanelor si a bunurilor materiale sunt valori fundamentale si prioritare.
Necesitatea obiectiva a infaptuirii asigurarilor sociale decurge din faptul ca salariatii, intreprinzatorii, asociatii, actionarii particulari, lucratorii pe cont propriu si alte categorii de persoane participante la desfasurarea unor activitati recunoscute ca fiind utile societatii, pot ajunge in imposibilitatea de a mai desfasura activitati cu integritatea fortelor lor, datorita diferitelor cauze, cum ar fi: accidentele, bolile, maternitatea, invaliditatea, precum si ca urmare a atingerii unei anumite limite de varsta, pierderea respectiv restructurarea/reducerea locurilor de munca detinute sau lichidarea angajatorului etc.

In situatia in care aceste cauze sunt activate, persoanele afectate din punct de vedere ocupational pot pierde sau diminua in mod esential capacitatea de a-si castiga prin munca proprie cele necesare traiului personal cat si ale familiilor lor, ceea ce determina ca statul impreuna cu angajatorii si salariatii - din companiile nationale, regiile autonome, societatile comerciale, unitatile si organizatiile cooperatiste, asociatiile, agenti economici privati - intreprinzatorii particulari, lucratori pe cont propriu - etc., precum si asiguratii pe cont propriu, sa-si uneasca eforturile, pentru a lua din timp masurile preventive corespunzatoare in vederea protectiei celor in cauza, asigurandu-le o parte a veniturilor necesare in perioadele dificile de viata.

Scopul permanent propus de participanti privind protectia celor afectati este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor, pe intregul parcurs al vietii lor, fie perioada activa, fie chiar inactiva in conditii realizarii unei bunastari apreciate ca cel putin decente si intr-un context de pace sociala.
Sistemele de asigurari sociale se bazeaza pe perioada activa a membrilor societatii cat si pe interesul actorilor de pe piata muncii si implicarea sub diferite aspecte a statului.

Problemele de asigurari sociale din fiecare tara sunt reglementate in concordanta cu conditiile politice, economice, sociale si culturale ale fiecarei etape de dezvoltare a societatii.
Dezvoltarea si perfectionarea diferita de la tara la tara a factorilor de productie au determinat crearea unui sistem propriu national de asigurari sociale a carui extindere si perfectionare este un proces continuu, atat pe plan national cat si pe cel european, respectiv mondial.

Fiind o problema fundamentala de stat, in Romania, statul isi asuma responsabilitea reglementarii si aplicarii masurilor de protectie sociala, avand scopul final, asigurarea unui trai decent ale cetatenilor sai, acestea fiind garantate de Constitutie - legea fundamentala a societatii.
Notiunea de asigurari sociale este tratata in literatura economico-financiara si juridica succint si neuniform si pana in prezent nu o intalnim intr-o formulare, unanim, admisa respectiv acceptata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.