Sistemele electorale

Trimis la data: 2010-09-03
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Vandici
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Alegerile populare reprezinta forma cea mai puternica de legitimare a elitelor politice in cadrul unui regim democratic. Sistemul electoral este alcatuit din ansamblul de legi, reguli, reglementari ce realizeaza transformarea voturilor in mandate (locuri in legislativ). Este cel mai vechi sistem de vot, este foarte simplu de inteles si asigura o legatura directa intre candidatii pentru mandatele parlamentare si cei care voteaza. Este folosit de regula in circumscriptii uninominale, adica tara este impartita in atatea circumscriptii cate locuri (mandate) exista in Parlament, iar pe fiecare circumscriptie se poate castiga un singur mandat. De aceea VM mai este denumit si vot uninominal.

Cursuri similare:

La stabilirea circumscriptiilor electorale se urmareste de obicei ca acestea sa fie echilibrate din punct de vedere al numarului de alegatori ce sunt alocati fiecarei circumscriptii. In fiecare dintre aceste circumscriptii uninominale, candidatii se prezinta in fata alegatorilor in mod individual (nu pe liste comune), desi ei pot fi sprijiniti de un partid sau altul, sau pot apartine unui partid sau altul. In fiecare circumscriptie iese invingator un singur candidat, cel care va ocupa mandatul respectiv in Parlament.

1a) scrutinul majoritar cu un singur tur: pentru a castiga mandatul pus in joc in circumscriptia respectiva nu e nevoie de castigarea majoritatii absolute (50%+1) a voturilor. O majoritate simpla (adica o simpla pluralitate) e suficienta pentru a stabili invingatorul competitiei electorale: cine are cele mai multe voturi, indiferent de procentul acestora din totalul voturilor, a castigat mandatul pus in joc pe circumscriptia respectiva. De aceea, in limba engleza acest tip de vot mai este cunoscut si sub forma "the winner takes all" sau "first-past-the-post" sau "plurality".

1b) scrutinul majoritar cu doua tururi: pentru a castiga mandatul pus in joc este necesara castigarea unei majoritati absolute a voturilor. Daca nici un candidat nu obtine 50%+1 din voturi se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Exista doua variante in continuare: - in al doilea tur de scrutin intra doar primii doi clasati in urma primului tur de scrutin (in engleza mai intalnim formula "majority run-off" pentru aceasta varianta); in al doilea tur de scrutin intra toti candidatii din primul tur, insa de data aceasta e nevoie doar de majoritatea simpla a voturilor pentru ca un candidat sa castige mandatul pus in joc ("majority-plurality").
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.