Sistemele informationale si sistemele contabile

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra Bitanescu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Toate ciclurile contabile au in spatele lor sisteme informationale,care de obicei sunt prelucrate cu ajutorul sistemelor informatice. Contabilitatea este una din primele stiinte al carui sistem a fost prelucrat informatic ,iar insasi organizarea ei are o predispozitie speciala pentru prelucrarea informatizata. De obicei sistemul informational este aproape intotdeauna mai mare decat sistemul informatic.

Cursuri similare:

Sistemul informatic al contabilitatii se construieste pe baza sistemului informational.Sistemul informational se bazeaza pe trei structuri de evidenta.
Evidenta 1 - evidenta primara sau tehnic - operativa
Evidenta 2 - evidenta centralizata pe structuri primare
Evidenta 3 - evidenta structural contabila

1.- este evidenta care se realizeaza pe baza de documente :
- structurate pe baza de normative legale
- formale pe baza unor normative acceptate
- ajuta la identificarea miscarilor patrimoniale de orice natura ar fi ele,identificarea acestor miscari trebuie sa se faca pe componente cantitative, valorice si calitative

- se realizeaza de obicei cu ajutorul unor documente pe suport material,document redactat sau pe suporti magnetici(dischete,CD-uri),
- rep. evidenta primara cu ajutorul careia se face prima identificare contabila a unui proces de productie, aprovizionare, vanzare, plati, incasare, consum, transfer, investitie etc.

Toate operatiunile economice care implica o modificare patrimoniala au ca suport un document primar.
2.-implica o continuitate a evidentei primare, in sensul centralizarii tuturor informatiilor contabile de acelasi tip care au aceeasi sursa sau aceeasi destinatie si fac parte din acelasi proces economic.
-constituie baza realizarii informationale pentru contabilitatea analitica, care de fapt contine informatii economice despre modificari patrimoniale de acelasi tip, identificate pentru mai multe cicluri economice

-se compune material pe documente sau pe suporti magnetici si implica constituirea unui cont care sa reprezinte identitatea unei modificari patrimoniale si in care se centralizeaza toate operatiunile patrimoniale de acelasi tip. De fapt evidenta centralizata prin cumulul elementelor de evidenta (documente sau informatii) de acelasi tip.

Ex. - toate consumurile de materiale dintr-o intreprindere se structureaza centralizat pe fiecare tip de material consumat
- toate aprovizionarile de materiale se structureaza centralizat pe tipuri de materiale
- toate vanzarile de produse se structureaza centralizat pe tipuri de produse

3. Reprezinta de fapt sistemul de evidenta al contabilitatii sintetice si implica operatiunile contabile ca atare, respectiv modificarile patrimoniale realizate in structura unei intreprinderi,modificari care se reflecta in conturi sintetice care reprezinta de fapt totalitatea informatiei analitice (conturilor analitice).

Tot aici intra si alt tip de evidenta -evidenta de raportare financiar contabila care reprezinta informatia cea mai complexa d.p.d.v. financiar contabil a unei intreprinderi si se constituie in raportari lunare, trimestriale, semestriale si anuale. Aceste informatii constituie de fapt raportari bilantiere structurate pe perioade sau pe anumite posturi din bilant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.