Sistemele religioase ale Indiei

Trimis la data: 2010-03-31
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Ghene
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
India, din punct de vedere geografic, economic, cultural, religios este un continent separat de restul Asiei si de Australia; este unul dintre cele mai mari si mai bogate tari din lume.Populatia veche : putine datePeste aceasta au venit dravidienii; au intemeiat o adevarata civilizatie, intre anii 2500-1500 i.H..Religia dravidienilor avea in centru cultivarea unei divinitati feminine.2000-1500: au migrat peste aceasta populatie triburi de limba indo-europeana, numiti de ei insisi arieni=nobili, oameni liberi;cultural, India a fost pentru Asia ceea ce a fost Grecia pentru Europa: centru de iradiere culturala, indeosebi sub aspectul speculatiei filosofice: filosofia - preocupare deosebita.

Cursuri similare:

Religios: India e un caleidoscop: se vorbeste si se trateaza religiile, nu religia Indiei: fiecare faza de dezvoltare a religiei a devenit alta religie, cu sisteme si secte.Cronologic: vedismul, brahmanismul, jainismul, budismul, hinduismul.Jainismul si budismul sunt mai degraba secte ivite aproape concomitent in brahmanism, in sec. VI i.H., iar hinduismul e vechea religie vedica, sistematizata.

Cele mai vechi popluatii: credinte animiste si totemiste; practici magice.Dravidienii venerau stanci, rauri, munti, arbori, animale totemice: mai ales sarpele, maimuta, taurul.Populatiile ariene au adus elemente noi: cultul focului si al stramosilor; cultul naturii a ramas fundamental insa.Divinitatile vedice principale erau in numar de 33; numarul total trecea, potrivit traditiei, de 3.333.

Zeitati principale: Indra - zeul furtunii, Agni - zeul focului; Soma - divinitatea bauturii rituale cu acelasi nume; Mithra - personifica un concept moral: e zeul drept, pasnic, binevoitor.Preeminenta in panteonul vedic al unui sau altuia dintre zei a variat.Filosofic: India dupa Grecia, a dat cele mai multe sisteme filosofice.India nu a cunoscut o distinctie intre sacru si profan; viata era vazuta asemenea unui rit religios.

Principiile, conceptele, terminologia folosita sunt comune filosofiei si religiei.Punctul de pornire si scopul ultim este nu cunoasterea lumii si elaborarea unei logici, ci armonia universala, integrarea omului in ritmul cosmic, salvarea lui, gasirea cailor de mantuire.in filosofia indiana, logica, epistemologia si metafizica devin de la inceput ontologie si teologie.

Literatura sacra.Literatura religioasa hindusa se imparte in doua grupe: 1. shruti (sruti-auz) si 2. smrti, iar lucrarile scrise au fost redactate in limba sanscrita.Traditia orala vedica cuprinde mai multe categorii de scrieri, cu o perioada de formare intre anii 1.400 si 400 i.H.

SHRUTI
Textele cuprinse in aceasta categorie se bucura de autoritate absoluta, continutul lor este acceptat neconditionat si se crede ca acest tip de literatura a fost transmisa oamenilor direct de catre zei.Din aceasta categorie fac parte: Veda, Brahmanas, Aranyakas si Upanisadele.Vedele, adunate in patru culegeri dateaza aprox. din jurul anului 1.000 i.H si sunt Rig-, Sama-, Yajur- si Atharva-veda (veda, de la
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.