Sistemul Just In Time

Trimis la data: 2010-09-29
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefania_O
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
JIT (Just In Time) este un nou sistem de organizare si conducere a productei destinat conducerii productiei cu apel din aval sau cu fluxuri "trase" (de tip pull).Acest sistem a aparut in anii '70 ca o varianta diametral opusa metodei MRP destinata conducerii productiei cu fluxuri "impinse" sau cu apel din amonte.Sistemul JIT se bazeaza pe un principiul foarte simplu si usor de enuntat: trebuie sa cumperi sau sa produci numai ce este necesar si cand este necesar. Acest principiu tradus in organizarea si conducerea fabricatiei, impune ca declansarea executiei unui component la un post de lucru sa aiba loc ca urmare a cererii expres formulate de postul de lucru din aval, cu care acesta este inlantuit tehnologic.

Cursuri similare:

Acest principiu aparut nu intamplator in Japonia (tara saraca in resurse in care traiul modest fara risipa este un cult, un mod de viata), vizeaza eliminarea tuturor formelor de risipa din fabricatie, in scopul executarii componentei dorite la postul de lucru dorit in momentul dorit.JIT este un sistem de organizare si conducere a productiei ce vizeaza o puternica crestere a competitivitatii intreprinderii prin eliminarea tuturor formelor de risipa. In conceptia japoneza este considerata risipa tot ce nu adauga valoare unui produs.

Din aceasta perspectiva, stocurile, rebuturile, defectiunile masinilor-unelte, gradul scazut de ocupare a personalului,. deplasarea inutila a materiilor prime, pieselor, documentelor sau persoanelor, materii prime si materiale rebutabile, controale, reconditionari, retusuri sau alte operatii inutile, etc. constitue forme ale risipei. Risipa de timp este cea mai importanta, Eliminarea risipei de timp antreneaza castiguri in cascada. Cele mai importante forme ale risipei de timp le reprezinta asteptarile. Putem enumera:

Pentru a putea elimina toate formele de risipa e necesar sa se identifice si sa se actioneze asupra cauzelor primare ale acestor forme de risipa, identificare ce nu este intotdeauna usoara. Se constata, de asemenea, ca adesea se actioneaza asupra efectelor unei activitati ce duce la risipa, si nu asupra cauzelor. Astfel, intalnim o informatizare sofisticata a urmaririi productiei, in loc de o reorganizare a fluxului care ar permite diminuarea numarului de parametri de urmarit; instalarea unei operatii de control, in loc de a califica personalul; cumpararea de mijloace de transport, in loc de simplificarea traseelor semifabricatelor; etc. O alta eroare des intalnita este dorinta unor conducatori de a investi cu orice pret intr-o tehnologie ridicata, fapt ce provoaca adesea risipa de resurse.

Aplicarea acestui sistem de conducere, confera o importanta deosebita flexibilitatii sistemului de fabricatie (flexibilitate definita ca aceea capacitate a sistemului de a se adapta cu rapiditate la variatia sarcinii de fabricatie). In acest context, proiectarea, dotarea si organizarea sistemului de fabricatie vizeaza reducerea cu precadere a timpului de pregatire-incheiere (tpi), prin policalificarea personalului, adaptarea SDV-urilor la schimbarea rapida a produsului, etc. Aceasta reducere influenteaza pozitiv costul lansarii fabricatiei, permitandu-se astfel fabricatia in loturi foarte mici (zeci de bucati maxim) si deci cu imobilizari reduse de stocuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.