Sistemul adrenergic

Trimis la data: 2009-08-11
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tomsanu Eliza
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Componenta nervoasa cuprinde neuroni si sinapse ce folosesc ca neurotransmitator urmatoarele catecolamine :noradrenalina (NA) sau norepinefrina - este neurotransmitator la nivelul sinapselor simpatice terminale si al unor sinapse din SNC .adrenalina sau epinefrina (A) - actioneaza la nivelul unor sinapse din SNC dopamina - este mediator pe sinapse din creier (sinapse dopaminergice din sistemul limbic, sistemul extrapiramidal si hipotalamus ) si sinapse din periferie (in teritoriul vaselor splanhnice si renale ).

Cursuri similare:

Componenta endocrina cuprinde glanda medulosuprarenala, care secreta un amestec de A si NA .Catecolaminele se sintetizeaza pornind de la L-tirozina ; in citoplasma neuronilor adrenergici si a celulelor din MSR, tirozina este hidroxilata in DOPA , iar aceasta este decarboxilata in dopamina . In veziculele granulare din terminatiile axonale, prin β hidroxilare dopamina este transformata in noradrenalina ; prin N - metilarea NA se formeaza adrenalina.

NA este depozitata sub forma inactiva in vezicule granulare la nivelul terminatiilor adrenergice. Veziculele din celulele din MSR care contin A sau NA au dimensiuni mai mari. La nivelul terminatiilor simpatice exista si neurotransmitatori liberi intr-o forma protejata de inactivarea enzimatica . Impulsul nervos sau stimularea simpatica determina distrugerea granulelor de depozit si eliberarea in fanta sinaptica de NA . Se produc succesiv : depolarizarea membranei presinaptice cu influx de ioni de Ca, exocitoza veziculelor si eliberarea mediatorului .

NA eliberata se fixeaza pe receptorii adrenergici de pe suprafata membranei postsinaptice . Sunt declansate reactii chimice in lant care determina efectele corespunzatoare asupra structurilor postsinaptice.
Efectele stimularii receptorilor β3 - sunt mai putin cunoscute; provoaca lipoliza cu eliberare de acizi grasi din tesutul adipos.
Catecolaminele sunt inactivate prin biotransformare sau prin recaptare de catre neuronii adrenergici . Recaptarea NA se face prin transport activ cu ajutorul a 2 sisteme transportoare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.