Sistemul agroalimentar in economia contemporana

Trimis la data: 2010-08-31
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Doriana Matei
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ultimele decenii agricultura, ca activitate umana specializata, a inceput sa fie abordata ca o componenta a sectorului agroalimentar, iar acesta, la randul sau, ca o componenta importanta a economiei nationale. In diferite tari sau grupe de tari exploatatiile agricole, intreprinderile de industrie alimentara si de distributie a produselor agroalimentare sunt dependente unele de altele in procesul de organizare a pietei si de crestere a eficientei economice. Totodata, aceste intreprinderi, pe masura modernizarii tehnologice, stabilesc legaturi puternice cu intreprinderile din amonte, producatoare de mijloace tehnice si alti factori de productie.

Cursuri similare:

Legaturile de dependenta dobandesc caracter complex si dinamic, si sunt abordate sistemic. Aceste procese apar, tot mai mult, sub forme diferite de integrare agroalimentara, la nivel sectorial, national, regional si in conditiile accentuarii globalizarii economice in plan mondial. Internationalizarea pietelor agricole si diversificarea comertului exterior cu produse agroalimentare, grabite de liberalizarea schimburilor, genereaza apropierea intre diferite forme de organizare a economiilor agroalimentare create de-a lungul vremii in diferite tari.

Ca efect al modernizarii economice generale, sistemele agroalimentare cunosc la nivel national transformari fundamentale. Astfel, declinul relativ al agriculturii in economiile moderne este un proces obiectiv in eforturile de crestere a eficientei economice si sociale. Transferul de forta de munca din agricultura catre alte sectoare, generat de introducerea progresului tehnic, are caracter general in epoca moderna. in interiorul sectorului agroalimentar acest transfer s-a produs spre industriile alimentare si servicii. Patrunderea tehnologiilor moderne in agricultura a eliberat forta de munca si a creat locuri de munca in activitatile neagricole, in special in sectorul serviciilor.

Modernizarea agriculturii a avut ca efect transferuri de venituri catre alte sectoare si impulsionarea dezvoltarii economice generale.
Mutatiile pozitive care au avut loc in economia moderna au determinat scaderea relativa a locului agriculturii, concomitent cu realizarea unui standard ridicat ai puterii de cumparare a populatiei.
In tarile dezvoltate agricultura ocupa o pondere redusa in PIB si in forta de munca ocupata, dar aportul acesteia la formarea bruta a capitalului fix, superioara celor doi indicatori, arata rolul important jucat in dezvoltarea economica de ansamblu si in formarea sistemului agroalimentar modern.

Faptul ca ponderea agriculturii in populatia ocupata este superioara ponderii acesteia in PIB arata o putere economica mai scazuta si pozitia slaba a producatorilor agricoli pe piata in a-si impune un nivel mai bun de preturi la produsele agricole, fata de cele ale produselor industriale si serviciilor.Dezvoltarea si eficientizarea agriculturii a contribuit la cresterea puterii de cumparare a populatiei ca urmare a ieftinirii alimentelor. Aceasta se reflecta in ponderea cheltuielilor cu alimentele, bauturile si tutunul in totalul cheltuielilor de consum a populatiei in tarile dezvoltate (17,5% in Uniunea Europeana si 15,5%) in SUA).

Scaderea relativa a agriculturii in economiile moderne este insotita de schimbari structurale in sistemul agroalimentar. Pe ansamblul acestuia, respectiv in valoarea finala a produselor alimentare, activitatile de prelucrare si servicii detin ponderi ridicate in tarile dezvoltate, iar in cele cu economie in curs de dezvoltare locul principal este detinut de agricultura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.