Sistemul bancar contemporan

Trimis la data: 2009-04-27
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_R
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bancile reprezinta institutii financiare care concentreaza mijloacele de plata si acorda credite. Ele joaca un rol hotarator, in conditiile economiei de piata moderne, devenind un agent economic autonom.
Activitatea lor initiala se limita la pastrarea valorilor ce le erau incredintate de particulari si la efectuarea de plati la ordinul clientilor. Zarafii genovezi din secolul al XII-lea, mentioneaza economistul roman Virgil Madgearu, nu se ocupau numai cu schimbul monedelor, ci primeau, in acelasi timp, de la particulari, depozite de bani pentru pastrare, acordau imprumuturi sub forma asa numitelor cambii maritime si executau plati pe baza depozitelor.

Cursuri similare:

Forma moderna de organizare bancara isi are originea in Banca din Amsterdam, creata in 1609, si Banca Angliei, creata in 1694. O data cu dezvoltarea transportului maritim si indeosebi a industriei, are loc o perfectionare a modului de organizare a bancilor.
Pe teritoriul tarii noastre, in secolul XIX, au luat fiinta Banca Nationala a Moldovei, cu sediul la Iasi, in 1857, si Banca Romaniei, cu sediul la Bucuresti, in 1866.

Activitatea bancara reprezinta o afacere ca oricare alta. Banca ofera clientilor sai -deponenti si imprumutatori - servicii diverse, in schimbul carora primeste o plata (o suma de bani). Ea incearca sa obtina profit pentru proprietarii sai. Bilantul oricarei banci evidentiaza ca aceasta dispune de importante active, de un insemnat capital propriu, de numeroase si voluminoase obligatii. Trasatura caracteristica esentiala a bilantului unei unitati bancare (comparativ cu cel al unei intreprinderi producatoare) este aceea ca o mare parte a pasivului bancilor consta din depozitele clientilor lor (soldurile conturilor curente ale acestora). Ele lucreaza, deci, intr-o foarte mare masura cu mijloacele atrase.

In Romania, trecerea la economia de piata a impus si restructurarea sistemului bancar. A fost creat cadrul legislativ necesar prin Legea privind activitatea bancara. Legea Bancii Nationale a Romaniei si Legea privind societatile comerciale. Pe baza prevederilor acestor legi, sistemul bancar din tara noastra este organizat pe doua nivele: Banca Nationala a Romaniei - ca banca de emisiune de moneda, de reglementare a sistemului monetar si de credit si de supraveghere a tuturor societatilor bancare - si bancile comerciale, a caror activitate urmareste, in principal, atragerea disponibilitatilor banesti de la agentii economici si populatie, acordarea de credite si efectuarea tuturor operatiunilor specifice sistemului bancar.

Prin acest sistem se asigura pozitia independenta a Bancii Nationale in politica monetara si de credit si autonomia societatilor comerciale cu caracter bancar si efectuarea de servicii bancare.
Sistemul bancar se constituie si se dezvolta ca un sistem deschis, aceasta caracteristica permitandu-i sa-si organizeze activitatea printr-o mobilizare a resurselor proprii si sa castige insusirea de a se adapta continuu la semnalele pietei si la evolutiile economice in a caror definire are un rol major.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.