Sistemul cheltuielilor publice

Trimis la data: 2010-09-05
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Bontea
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In procesul indeplinirii functiilor si sarcinilor sale, statul asigura acoperirea necesitatilor publice generale. Pentru aceasta statul are nevoie de importante resurse banesti care se mobilizeaza prin intermediul relatiilor financiare. Folosirea resurselor banesti astfel mobilizate are loc prin intermediul cheltuielilor publice.
In opinia savantului roman Iu. Vacarel, Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia.

Cursuri similare:

Peggy si Richard A. Musgrave privesc CP ca "utilizarea directionata a resurselor sectorului public pentru satisfacerea necesitatilor in utilitati publice si realizarea masurilor de redistribuire justificate de pe pozitiile echitatii sociale"CP se materializeaza in plati, efectuate de catre stat din resursele mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului, cum ar fi:
In prezent CP sunt extrem de diversificate.

Influenta economica a CP variaza in timp. Unele se manifesta direct, prin finantarea de catre stat a institutiilor publice pentru a putea functiona. Altele influenteaza indirect mediul economic si social si constituie astfel instrumente ale unei politici de transformare a mediului respectiv pentru al ameliora (distribuirea veniturilor suplimentare, sporirea comenzilor publice sau cresterea investitiilor).
Dupa R. Musgrave, problemele care sunt solutionate in domeniul cheltuirii mijloacelor publice pot fi divizate in trei categorii:

Cheltuielile publice, in opinia savantului Iu. Vacarel, se refera la totalitatea cheltuielilor efectuate in sectorul public prin intermediul institutiilor publice (aparat de stat, institutii social-culturale, armata, intreprinderi autonome), care se acopera fie de la bugetul statului (central sau local), fie din bugetele proprii, pe seama veniturilor obtinute.Cheltuieli bugetare - sint acoperite din bugetul administratiei centrale si bugetele unitatilor administrativ-teritoriale.

Cheltuieli din bugetul asigurarilor sociale (Fondul social) - se suporta din fondul social.Cheltuieli din fonduri extrabugetare - sint acoperite din resursele financiare publice constituite in afara bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale.
Cheltuieli din fonduri speciale - sint acoperite din fonduri cu destinatie speciala gestionate de guvern sau de un alt organ public.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.