Sistemul de echipamente - procesorul

Trimis la data: 2009-03-22
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 62
Autor: Marina Stan
Dimensiune: 2606kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Utilizatorii, reprezinta componenta umana a unui SIPAD, ratiunea de a fi a tehnologiei informatiei.Procedurile reprezinta conventii si reguli care ghideaza utilizatorii in prelucrarea automata a datelor cu ajutorul sistemului de echipamente si sistemului de programe. In general, procedurile sunt documentate prin manuale de utilizare hardware si software.Software-ul este o componenta a S.I.P.A.D. ce desemneaza sistemul de programe. Un program reprezinta o succesiune logica de instructiuni, prin care sistemul de echipamente transforma datele de intrare in informatii (date prelucrate).
Hardware-ul reprezinta sistemul de echipamente, care are rolul de a primi datele, de a le memora, de a le prelucra si de a le reda intr-o forma comprehensibila utilizatorului. Hardware-ul este controlat de software in procesul transformarii datelor in informatii.

Datele de prelucrat reprezinta materia prima a unui sistem de prelucrare a datelor. Datele brute, neprelucrate, odata introduse in sistem si procesate devin informatii, adica date prelucrate.

Un sistem electronic de calcul este compus pe de-o parte dintr-o unitate centrala care regrupeaza componente de prelucrare, memorare si de comanda - fiind creierul si inima masinii-, iar pe de alta parte, unitati sau echipamente periferice care asigura comunicarea om-masina (la intrarea si la iesirea informatiilor in si din sistem) si stocarea unui volum de date/informatii ce poate fi reutilizat

Intr-un calculator, informatia este stocata, prelucrata si vehiculata sub forma electrica, ceea ce permite atingerea unor viteze considerabile de transfer si prelucrare a datelor.
Legaturile dintre unitati sunt asigurate de conductori electrici care vehiculeaza informatii sub forma de impulsuri.

Exista doua categorii de legaturi intre unitati:
- legaturi ce reprezinta schimburi de informatii;
- legaturi ce reprezinta ordine sau comenzi .

Microprocesorul reprezinta elementul de baza al unui microcalculator. Microprocesorul este un set de circuite integrate intr-o pastila de siliciu. Un astfel de circuit contine zeci de milioane de tranzistori microscopici, gravati si integrati prin tehnologii chimice si foto-litografice pe o structura de siliciu cu mai multe straturi.

Tranzistorul este un dispozitiv din material semiconductor care amplifica un semnal sau care deschide sau inchide un circuit.Acesti minusculi tranzistori stocheaza sarcini electrice, lasand sa treaca sau nu, prin porti, curentul electric de tensiune foarte joasa (intre 1,5 si 0,7 V).

Unitatea de comanda-control prelucreaza o singura categorie de informatii si anume instructiunile programului care se afla in curs de executie.In egala masura, unitatea de comanda produce si toate semnalele care vor comanda si sincroniza functionarea componentelor unitatii centrale, dirijand schimburile de informatii din calculator

Contorul ordinal (sau controller-ul de adrese) furnizeaza si memoreaza adresa de memorie de unde se va extrage urmatoarea instructiune de executat ; registrii de index si registrii de segment permit o adresare relativa a unei zone de memorie (ajuta la recunoasterea drumului de parcurs prin memoria RAM a sistemului pentru a se cauta o instructiune ce urmeaza a fi activata conform logicii programului in curs de executie). Fiecare registru de segment este folosit pentru a castiga accesul la cate un segment din memorie (dimensiune cuprinsa intre 1 B si 4 GB).

In localizarea adreselor de memorie, contorul ordinal lucreaza cu un circuit specializat numit pointer de instructiune (IP - Instruction Pointer). Acest circuit memoreaza intotdeauna pozitia procesorului in cadrul derularii programului aflat in curs de executie;

Pointerul de instructiune, la randul sau lucreaza in stransa legatura cu registrii de stiva care gestioneaza si manipuleaza informatiile continute in asa-zisa stiva a calculatorului

Frecventa ceasului intern; reprezinta intervalul in care un oscilator trimite impulsuri regulate pentru sincronizarea diferitelor operatiuni elementare care au loc in microprocesor la executarea unei instructiuni.

Cresterea frecventei ceasului intern, a generat modificari structurale in conceptia unui procesor. O arhitectura segmentata asigura o circulatie continua a bitilor in procesor si previne fenomenele de incetinire a "curgerii" lor. Acest tip de arhitectura multiplica unitatile de executie a instructiunilor (asa-numitele pipeline-uri)
Realizarea unei instructiuni din setul de instructiuni al procesorului nu se identifica de regula cu o frecventa a ceasului intern.

Intre doua pulsuri de ceas pot fi prelucrate:
o operatiune elementara, sau o micro-operatie ce reprezinta doar o componenta a unei instructiuni procesor (depunerea adresei de memorie pe magistrala de adrese; comanda de citire din memorie; citirea propriu-zisa; depunerea valorii citite pe magistrala de date;

Prelucrarea valorii citite de catre microprocesor), la sistemele subscalare (o instructiune procesor = mai multe pulsuri de ceas);cate o instructiune procesor sau un ciclu-masina complet, la sistemele scalare (mono sistem pipeline - o instructiune din setul de instructiuni se executa la o frecventa a ceasului intern);mai multe instructiuni procesor, in cazul sistemelor superscalare (multi-sistem pipeline - mai multe instructiuni se executa la un puls de ceas).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.