Sistemul de planificare a intreprinderii

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina_T
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Planificarea efectuata la nivel stiintific corespunzator este considerata functia de baza a managementului. Pentru a desfasura o activitate eficienta, unitatea economica trebuie sa aplice un anumit sistem de planificare.
Prin planificare la nivelul intreprinderii se intelege programarea, organizarea, coordonarea si conducerea pe baza de plan a activitatii economice.
Este imposibila activitatea unei unitati economice fara a avea la baza un plan bine elaborat sau fara a desfasura o anumita activitate de planificare.
Un plan bun, in opinia businessmanului canadian L.Doyle, este una din conditiile de baza ale succesului oricarei firme. A patrunde pe piata cu productia, fara a avea un plan de actiune bine elaborat si calculat inseamna un esec garantat.
Presupunerea ca piata exclude planificarea nu este argumentata. Din contra, in lupta concurentiala, pentru a exclude pierderea clientilor, piata impune producatorii sa planifice foarte minutios activitatea sa. Mecanismul de piata actioneaza mult mai dur decat repartizarea centralizata a resurselor, in care factorul subiectiv joaca un rol primordial. Despre aceasta ne vorbeste experienta firmelor straine.
Planificarea economica are un caracter complex, definirea ei sub diferitele sale aspecte necesitand o clasificare dupa mai multe criterii.

I. Un prim criteriu de clasificare a sistemei de planificare este in raport cu obiectivele de dezvoltare. Se evidentiaza.
a) planificare strategica: se realizeaza de obicei la nivelul conducerii de varf, pe un termen lung;
b) planificare tactica - actiunile si activitatile operative ce trebuie efectuate pe perioade mai scurte.
II. Dupa orizontul de timp la care se refera:

a) planificare de perspectiva. Au ca obiect elaborarea planului pe o perioada de mai multi ani (3-7) si cu repartizarea principalilor indicatori economici pe ani. Deoarece la elaborarea planului de perspectiva nu pot fi cunoscute toate elementele tehnice si economice si deoarece in viata economica au loc in mod continuu schimbari, se impun actualizarea indicatorilor cuprinsi in planul de perspectiva la realitatile concrete. Aceasta se realizeaza practic prin planurile anuale a caror elaborare formeaza continutul planificarii curente.
b) planificarea curenta - precizeaza pentru perioade de un an indicatorii care rezulta din planificarea de perspectiva a unitatii industriale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.