Sistemul monetar european

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Valdau
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inceputurile procesului de integrare europenaa se afla im deceniul al 6-lea al sec. al-XX-lea :in 1951 se semneaza la Paris Tratatul cu privire la Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului la care au participat: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg;in 1957 se semneaza la Roma Tratatul privind crearea Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM) si Tratatul privind crearea Comunitatii Economice Europene (CEE).

Cursuri similare:

Acordul de la Washington (1971) prin care marjele de fluctuare ale monedelor s-au modificat de la iこ1% la iこ 2,25% fata de dolar, n-a a sigurat decat o stabilitate limitata a ratelor de schimb. Rezulta ca doua monede, altele decat dolarul, puteau avea o marja de fluctuatie a cursului lor de schimb de iこ4,5%."Sarpele monetar" a fost infiintat in 1972 printr-un acord intre bancile centrale europene (denumirea provenea de la imaginea evolutiei cursului monedelor europene). Tunelul de fluctuatie dispare cu incepere din martie 1973, cand marjele de fluctuatie fata de dolar inceteaza sa mai existe, odata cu trecerea la flotarea libera a monedelor.

Consiliul European de la Copenhaga (7-8 aprilie 1978) si cel de la Breme (6-7 iulie 1978) au trasat liniile unui nou sistem, care s-au pus in aplicare in 1979. la sistem au aderat : Franta, Germania, Belgia, Italia, Danemarca, Olanada, Luxemburg, Anglia.Funtionarea SME s-a bazat pe moneda ECU (European Currency Unit) si pe definirea cursurilor pivot ale monedelor fata de ECU si pe un mecanism de interventii pe piata valutara.La demararea sistemului, la 13 martie 1979, valoarea ECU a fost calculata pornind de la cursurile efective ale monedelor pe pietele valutare, din data de 12 martie.

Moneda ECU a fost construita pe un cos de monede ale tarilor participante la sistem, iar ponderea fiscareia in definirea ECU depindea de nivelul PIB al fiecarei tari si de volumul schimburilor comerciale. Caracterul fix al mecanismului de schimb era asigurat de stabilirea unui curs central denumit curs"pivot" intre fiecare moneda si Ecu. Marja de fluctuare intre monede pe de o parte, si intre acestea si ECU, pe de alta parte, era de iこ2,25%. Lira italiana a beneficiat de o marja de fluctuatie de iこ6% pana in ianuarie 1990, lira sterlina a acceptat sa aprticipe la mecanismul de schimb in octombrie 1990, escudo-ul portughez in aprilie 1992.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.