Sistemul monetar international

Trimis la data: 2009-06-20
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Denisa Hungor
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul Monetar International se defineste prin ansamblul de reguli, instrumente, organisme si piete referitoate la crearea, valorificarea si circulatia monedelor pe plan international. Realtiile monetare dintre tari s-au derulat pana in 1944, anul crearii SMI, pe baze bilaterale, fara existenta unor reglementari concrete, adoptate expres de majoritatea tarilor . Au existat totusi unele incercari de reglemnetare internationala a acestor relatii sub forma de uniuni monetare (Uniunea Monetara Latina, Uniunea Monetara Germana) si blocuri monetare (Blocul lerei, Blocul francului, Blocul dolarului), care s-au transformat dupa razboi in zone monetare.

Cursuri similare:

La Conferinta Financiar-Monetara din 1944 la Bretton-Woods (California) a fost abordata pentru intaia oara problema crearii SMI bazat pe etalonul aur-devize si pe dolarul american ca mijloc de rezerva si de plata pe plan international.Propunerea facuta de John M. Keynes de a crea o moneda internationala numita "bancor" nu a fost acceptata. Planul White a prelevat prin conceptia de a utiliza monedele nationale pe plan international. Dolarul american fiind garantat cu importante rezerve de aur a devenit moneda de rezerva a sistemului care se crea.

Crearea acestui sistem a consacrat succesul ideii ca o moneda nationala poate indeplini functii internationale si poate servi ca pivot al sistemului.Sistemul monetar international din 1944 a fost conceput pe baza unor reglementari institutionalizate menite sa coordoneze comportamentul monetar al tarilor in relatiile de plati si de stingere a angajamentelor reciproce, generate de schimburile comerciale, necomerciale si de miscarile de capital pe plan international. Aceste norme monetare internationale au fost incluse in statutul FMI, organism creat pentru a supraveghea aplicarea principiilor sistemului nou creat de catre tarile membre.

Scopul crearii SMI l-a constituit asigurarea unei largi cooperari monetare internationale si pe aceasta baza cresterea echilibrata a comertului international ca o conditie a dezvoltarii de ansamblu a economiei mondiale.Rolul de etalon international, de mijloc de rezerva si de plata a revenit dolarului american, iar alaturi de el aurului. Definirea dolarului ca etalon principal avea in vedere mecanismele bazate pe etalonul aur existente la acea data. Deci, la baza SMI a fost asezat etalonul aur-devize, denumire ce se referea la acoperirea dolarului in rezervele in aur detinute de Sistemul federal De Rezerve al SUA (FED).

Valoarea paritara a dolarului functiona ca si garantie pentru asigurarea unui grad ridicat de incredere in dolar pentru posesorul strain. Aurul intra in circuit numai atunci cand economia SUa nu reusea sa asigure echilibrul intre continutul valoric al dolarului aflat in circuitul international si valoarea bunurilor corespunzatoare puterii sale de cumparare. Daca puterea de cumparare a dolarului era in scadere, posesorul de dolari se indrepta catre rezerva de aur a SUA, solicitand o cantitate de aur corespunzatoare valorii paritare a dolarului si a sumei de dolari de care dispunea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.