Sistemul nervos la cabaline

Trimis la data: 2010-08-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 9
Autor: Antonia
Dimensiune: 80kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Sistemul nervos la cabaline
Excitabilitatea si conductibilitatea urmate de reactivitatea sunt insusi fundamentele ale materiei vii. Unitatea morfofunctionala a sistemului nervos este reprezentata de celula nervoasa - neuronul - alcatuit din corpul celular(pericarionul) si prelungirele sale, axonul si respectiv dendritele. Topografic S.N.C. este adapostit in spatiul osos si ligamentar cranio - vertebral. Portiunea adapostita in sectorul canalului vertebral este reprezentata de maduva spinarii, iar cea localizata in cutia craniana este encefalul. Datorita particularitatilor anatoma - topografice si functionale sistemul nervos impune o serie de generalitati la baza carora evolueaza sistematizarea planului de examinare.

Cursuri similare:

Curs despre Sistemul nervos la cabaline
Desi tulburarile nervoase se exteriorizeaza mai mult prin simptome functionale, totusi pentru a respecta metodica expunerii, suntem obligati sa incepem explorarea S.N.C. cu examenul craniului si al coloanei vertebrale, la nivelul carora se descopera unele modificari morfologice. Examinarea fizica a craniului si a coloanei vertebrale este obligatorie pentru ca starea fizica si comformatiile acestora asigura integritatea morfo - functionala a S.N.C.

Pe de alta parte, modificarile tesutului nervos pot avea repercusiuni sau reflectari asupra starii fizice a craniului si coloanei vertebrale, a raporturilor morfo - functionale dintre ele, precum si cu tesuturile invecinate. Examinarea acestor doua elemente se poate realiza prin inspectie, palpatie, percutie. Toate aceste metode generale obligatoriu in cazul examenului clinic au scopul de a culege date pentru stabilirea diagnozei.

O buna stare a tesuturilor necesita un metabolism normal si nu scazut, cum se constata in cazurile cind S.N. este lezat. S.N. se distribuie la fiecare organ sau tesut in parte. O data cu S.N. de relatie se distribuie si sistemul neurovegetativ. Este destul de bine cunoscut faptul ca toate tulburarile nervoase duc la distrofii.

Intreruperea influxului nervos de la centru la organul respectiv este urmata de tulburari nu numai in starea lui functionala, dar si in nutritia tesutului. Orice leziune nervoasa centrala sau periferica poate sa determine distrofii. Aparitia acestora este legata de tulburarile organice sau functionale ale S.N. Astfel, diferitele leziuni ale S.N- de natura circulatorie, infectioasa etc. Este consecinta si de distrofii ale pielii (dermatite, ulcere), ale muschilor (atrofii), ale articulatiilor, ale circulatiei locale(anemii).

Ca urmator factor se implementeaza starea functionala cortico subcorticala se apreciaza clinica pe baza modului de comportare a animalelor. Orice tulburare mai grava sau mai redusa a organismului influenteaza activitatea nervoasa superioara a animalului in diferite grade dupa intensitatea excitatiei sau inhibitiei. In consecinta se va modifica si comportamentul animalului considerat dupa orientarea animalului in spatiu respectiv apreciind faciesul, temperamentul si atitudinile.

Modul de raspundere a sistemului neuromuscular la diferite excitatii, se apreciaza in clinica prin cercetarea reflexelor si a excitabilitatii neuromusculare mecanice si electrice. Ele se produc intotdeauna cand elementele constituante ale arcului reflex simplu isi mentin integritatea anatomica si functionala - intreruperea arcului reflex la orice nivel al lui provoaca imposibila realizarea reflexului.

Reflexele neconditionate simple de care se serveste semiologia se impart:
- reflexe profunde;
- reflexe superficiale;

O importanta deosebita in Semiologie o are si examinarea sensibilitatii, unde pe calea acestui element S.N. este informat de toate actiunile care se exercita asupra receptorilor care se exercita din mediul inconjurator sau din mediul intern. Perceptia acestora se face prin analizatori respectivi, prin care se ajunge la formarea de senzatii constiente.

Semiologia S.N. se incheie cu studiul S. Neurovegetativ parte integrata a S.N., strins legata de factorii endocrina muorali. S.N.V. are rolul adaptarii functiunii diferitelor organe si a mentinerii homeostaziei in conditii mereu schimbatoare ale mediului intern si ambiant

Examinarea fizica a craniului si a coloanei vertebrale
INSPECTIA
Inspectia craniului vizeaza aprecierea formei, integritatii, dimensiunii si simetriei lui. Toate aceste calitati pot fi afectate consecutiv traumatismelor craniene edeme postraumatice, hemoragii, reactii periostale, fracturi, dermatite, periostite etc.), modificarilor in metabolismul si structura osului (exostoze, osteo-fibroze etc.), deformarilor generale si unilaterale prin dezvoltarea unor procese in interiorul cutiei (hidrocefalie - colectie lichida intra-craniana, cenuroza, ence-falocel, meningoencefalocel (grec. menix + kephale + kele = membrana + cap + hernie). Cefalocelul, meningoencefatocelul sunt notiuni care definesc malformatiuni congenitale cranioencefalice, exprimate prin dezvoltari meningiene si encfalice care pot hernia prin fante (sapaturi) craniene.

In cadrul inspectiei se va aprecia daca aceste aspecte pot avea consecinte asupra activitatii generale sau nu, ori daca ele reflecta tulburari generale. Inspectia coloanei vertebrale trebuie facuta privind animalul din profil, dinapoi si in limita posibilitatilor - de sus (animalele de talie mica). La inspectie se vor face aprecieri asupra formei, directiei si aspectului coloanei vertebrale, a raporturilor sale cu capul, cu centura brahiala, cu centura pelvina, cu coada etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.