Sistemul periodic al elementelor

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica Stan
Dimensiune: 75kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Clasificarea cea mai ingenioasa a elementelor a fost propusa de Mendeleev in anii 1869-1871. Pe vremea acestei mari descoperiri, notiunea de numar atomic nu era cunoscuta. La baza clasificarii lui Mendeleev a stat masa atomica a elementelor. Considerand sirul elementelor in ordinea crescatoare a maselor atomice, se constata ca din loc in loc apar elemente cu proprietati chimice asemanatoare. In consecinta se poate scrie sirul elementelor pe mai multe randuri, asa incat elementele cu proprietati asemanatoare sa se potriveasca unele sub altele

Cursuri similare:

Se obtine astfel un tabel numit sistemul periodic al elementelor. In tabel apar neregularitati numai in trei locuri si anume: plasand in coloanele verticale elementele cu proprietati asemanatoare, apar in tabel trei perechi de elemente, Co-Ni, Ar-K si Te-I, in ordinea inversa a maselor lor atomice crescatoare (dar in ordinea corecta a numerelor atomice). Aceste neregularitati sunt fara insemnatate, fiindca nu masa atomica si numarul atomic determina locul unui element in sistemul periodic, multe elemente fiind amestecuri de izotopi cu mase atomice diferite.

Pe vremea lui Mendeleev erau cunoscute numai 63 elemente. O grupa intreaga de elemente, aceea a gazelor rare, nu fusese inca descoperita. De asemenea nu se cunosteau elementele radioactive. Dar chiar printre elementele mai comune multe nu fusesera izolate, asa ca in tabelul lui Mendeleev multe patratele erau inca neocupate. Cu atat mai de admirat este intuitia clasificarii periodice a lui Mendeleev. Acesta a prevazut existenta mai multor elemente, printre care omologii superiori ai: borului (scandiul), aluminiului (galiul) si manganului (technetiul si reniul), care au fost descoperite mai tarziu.

Asezarea elementelor pe grupe (verticale) si perioade (orizontale) este si in prezent cel mai bun sistem de clasificare al elementelor chimice conform proprietatilor lor. Acest sistem se bazeaza pe structura invelisului de electroni al atomilor. Exista mai multe forme tabelare pentru a reprezenta sistemul periodic al elementelor, fiecare din ele cu anumite avantaje si dezavantaje. Forma adoptata aici (tabelul 6) este intrucatva diferita de cea initiala a lui Mendeleev, de asemenea putin schimbata:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.