Sistemul public national al asigurarilor sociale

Trimis la data: 2009-08-16
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca Vrancea
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sub aspect financiar, asigurarile sociale participa la repartitia unei parti din produsul national brut, constituind un mijloc de control asupra formarii, repartizarii si utilizarii acestuia, cand se alimenteaza, se repartizeaza si se utilizeaza fondurile asigurarilor sociale.
Asigurarile sociale constituie acea parte a relatiilor social-economice banesti cu ajutorul carora in procesul repartitiei produsului national brut se formeaza, se repartizeaza, se gestioneaza si se utilizeaza fondurile banesti necesare ocrotirii obligatorii a salariatilor si pensionarilor din companiile nationale, regiile autonome, societatile comerciale, etc..

Cursuri similare:

Asigurarile sociale cuprind un sistem de ocrotire, de protectie si de ajutorare a cetatenilor activi, a pensionarilor si a membrilor lor de familie, care consta in acordarea de catre stat sau anumite organizatii de indemnizatii, ajutoare, pensii, trimiteri la odihna, la tratament balnear si alte gratuitati, in perioada in care se gasesc, temporar sau definitiv, in incapacitate de munca, sau in alte cazuri cand ajutorarea este necesara.

Aplicarea in practica a politicii sociale a statului roman a contribuit la cristalizarea si la perfectionarea pe plan national a unui sistem de asigurari sociale, care cuprinde ansamblul organizat al formelor de asigurari sociale ce isi pastreaza individualitatea, depind unele de altele, realizandu-se astfel aspectul de totalitate si integralitate prin care sunt ocrotiti lucratorii din unitatile de stat, mixte, private, membrii cooperativelor mestesugaresti, agricultorii, avocatii, slujitorii cultelor, personalul casnic si de ingrijire a blocurilor de locatari, pensionarii si membrii lor de familie.

Incepand din anul 1992 se contureaza tot mai bine realizarea unui sistem public national unificat de asigurari sociale, prin integrarea in asigurarile sociale de stat a sistemelor independente de asigurari sociale (asigurarile sociale pentru agricultori, ale cooperatiei mestesugaresti, ale Bisericii Ortodoxe Romane, ale artistilor plastici, ale muzicienilor, compozitorilor si scriitorilor).

Prin instituirea sistemului public national de asigurari sociale s-a creat un cadru unitar de aplicare a legislatiei in domeniu, se economisesc resurse materiale si umane, se creeaza flexibilitate in redistribuirea resurselor disponibile, in functie de cerintele pentru anumite prestatii, se intareste controlul privind constituirea si utilizarea resurselor si calitatea prestatiilor.
Principiile si rolul sistemului public national de asigurari sociale

Principiile de organizare si functionare a sistemului public national de asigurari sociale sunt urmatoarele:Unicitatea. Potrivit acestui principiu este organizat si functioneaza un singur sistem public national de asigurari sociale, garantat de stat. Concomitent, se prevad posibilitatea si conditiile de organizare si functionare a unor sisteme private, facultative, de asigurari sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.