Sistemul relatiilor comerciale si financiar - monetare internationale

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Coibanescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dezvoltarea economico-sociala la scara mondiala evidentiaza, in perioada actuala, doua tendinte principale de evolutie, strans interconectate intre ele, si anume:consolidarea si crearea economiilor nationale; afirmarea independentei si suveranitatii statelor; cresterea rolului acestora pe arena internationala;accentuarea interdependentelor economice, politice, sociale si culturale dintre state.Baza obiectiva a manifestarii acestor interdependente o constituie diviziunea internationala a muncii, proces ce reprezinta evolutia complexa de extindere si diversificare a activitatilor, respectiv trecerea de la specializarea intersectoriala la specializarea inter-ramuri, intra-ramuri si organologica (intra-produs).

Cursuri similare:

Sistemul comercial international reprezinta totalitatea raporturilor ce se stabilesc intre economiile nationale, precum si intre agentii economici din diferite tari cu prilejul desfasurarii fluxurilor comerciale internationale, respectiv pe piata mondiala. Sistemul comercial international se caracterizeaza, in prezent, prin urmatoarele tendinteDinamismul deosebit al comertului international.
Sub impactul cumulat al factorilor ce au marcat evolutia relatiilor internationale in perioada postbelica s-au conturat urmatoarele trasaturi principale ale dinamicii volumului comertului international:

Tendintele evolutiei comertului mondial din punct de vedere al structurii pe marfuri si servicii cunosc o scadere a ponderii comertului cu produse de baza, in paralel cu o crestere a ponderii cu produse manufacturate si servicii. Astfel, ponderea exporturilor de produse energetice si alte produse miniere in exporturile totale de marfuri a fost in 1970 de 16%, a crescut in 1974 la 26% (ca rezultat al primului soc petrolier din 1973), iar in 1980 la 28% ( ca urmare a celui de-al doilea soc petrolier).

Ulterior, in anul 1998, aceasta a scazut pana la un minim de 10%. Conjunctura internationala (conflictele din zona Golfului Persic, cresterea cererii, in spacial din zona Asiei si cresterea pretului la titei) au readus apoi in crestere ponderea acestei categorii de produse pana la 16% in 2005. Ponderea produselor agricole (inclusiv a celor industrializate) s-a redus insa constant de-a lungul intregii perioade postbelice, de la 40% la inceputul anilor 1950, la circa 9% in 2005.

Ponderea produselor manufacturate in totalul exportului de marfuri a crescut substantial, de la 5% in 1950, la 60% in 1970 si respectiv la 75% in 2005. Comertul mondial cu servicii comerciale (transport, turism si alte servicii comerciale) a urmat fidel ritmul de crestere al comertului cu marfuri (5% in medie pe an in perioada 1995 - 2000 si 10% in medie pe an in perioada 2000 - 2005). Volumul valoric al acestui flux s-a situat in aceasta perioada la 24% din fluxul de marfuri, atingand in 2005 un nivel de 2400 mld. dolari.

Diversificarea continua a comertului international. Structura produselor tranzactionate pe piata mondiala se modifica in permanenta, in stransa dependenta cu schimbarile survenite in cadrul diviziunii internationale a muncii. In perioada postbelica, ritmul diversificarii s-a accentuat; la intervale scurte de timp apar noi piete (ale computerelor, microprocesoarelor, telefoniei mobile, etc.), iar in ultima perioada a sporit importanta comertului cu invizibile, ritmul de crestere al acestuia fiind mai ridicat decat cel pe ansamblul comertului international.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.