Socializarea si grupurile umane

Trimis la data: 2010-05-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 1
Autor: Gheorghita Otilia
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Animalele aflate in partea inferioara a scalei evolutioniste, cum ar fi insectele, sunt in stare sa se apere de cand s-au nascut, cu ajutor foarte mic sau chiar deloc din partea parintilor. Pe masura ce urcam pe scara lui Darwin si ajungem la mamifere, constatam ca puii acestora sunt din ce in ce mai neajutorati. Copilul speciei umane nu poate supravietui fara sprijin primii patru-cinci ani din viata.
,,Socializarea reprezinta procesul psihosocial prin care copilul neajutorat devine treptat o persoana constienta de sine, inteligenta, integrata in tipul de cultura in care s-a nascut'' (Giddens, 2000, p.33).

Cursuri similare:

Este vorba despre un proces care are loc nu numai in copilarie, dar si la varsta adulta. El presupune asimilarea si transmiterea valorilor, conceptiilor, atitudinilor sau modelelor de comportare ale unui grup sau comunitati umane, in vederea formarii, adaptarii si integrarii sociale a unei persoane. Socializarea se bazeaza pe invatarea sociala, care este mecanismul ei fundamental de realizare, si care are ca finalitate integrarea indivizilor in societate.

Nasterea unui copil modifica vietile tuturor celor care vin in legatura cu el. In acest sens, nu numai copilul este cel care invata, desi la el procesul se manifesta cel mai intens, ci si cei din jurul sau parcurg o noua experienta de viata. Pentru parinti este ceva absolut nou, iar pentru bunici este o rememorare a clipelor petrecute cu proprii lor copii. Procesul socializarii leaga deci, intre ele, mai multe generatii.
In psihologia sociala, socializarea desemneaza procesul prin care indivizii invata modurile de a actiona si de a gandi despre mediul lor, pe care le interiorizeaza, integrandu-le personalitatii lor si devin membri ai unor grupuri in care capata un status specific (Ferreol, 1998).

Corelate cu socializarea sunt procesele de desocializare si resocializare. Desocializarea presupune izolarea fizica si sociala a unei persoane sau departarea ei de contextele sau persoanele care i-au satisfacut nevoile de interactiune si i-au sprijinit statusurile adoptate , in vederea eliminarii modelelor de comportare si de interactiune anterior insusite . Acest proces poate fi bine relevat de situatia acelor indivizi internati in asa-numitele institutii totale, precum armata, manastirea, puscaria etc. Pentru a se integra mai repede in ele, noii intrati in aceste tipuri de institutii, trebuie sa se debaraseze cat mai repede de vechile obiceiuri si comportamente, pentru a-si insusi noile modele de comportament.

Resocializarea este concomitenta cu procesul de desocializare si consta in orientarea invatarii si contolului social catre asimilarea si manifestarea de comportamente individuale, compatibile cu tabla de valori si atitudini a noului sistem integrator. Eficacitatea resocializarii depinde nu numai de receptivitatea individuala, ci si de intensitatea controlului social exercitat de noul agent de socializare si de gradul de eliminare a factorilor gratificatori anteriori (C. Zamfir si L. Vlasceanu, 1993).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.