Societatea pe actiuni ca obiect al investitiei

Trimis la data: 2010-03-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_M
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Capitalul statutar - reprezinta suma mijloacelor acordate de proprietari pentru asigurarea activitatii statutare a intreprinderii, este capitalul persoanei juridice care, in mod obligatoriu, este indicat in statutul acesteia. Existenta acestui capital este o conditie indispensabila in crearea unei persoane juridice, or, fara surse banesti si materiale este imposibila activitatea si garantarea onorarii obligatiunilor asumate de catre aceasta pe piata. Capitalul statutar se fixeaza in statutul persoanei juridice, iar marimea minimala a acestuia, de regula, se stabileste prin lege in dependenta de tipul persoanei juridice.
La infiintarea intreprinderii depunerile in capitalul statutar pot fi sub forma de mijloace banesti, active materiale si nemateriale. Astfel, o societate pe actiuni isi poate inscrie in capitalul sau statutar valoarea nominala a actiunilor subscrise. Intreprinderile in nume colectiv isi pot forma capitalul statutar pe seama aporturilor participantilor, iar cele de stat pe seama investitiilor depuse de stat in fondul statutar.

Marimea capitalului statutar se declara la inregistrarea intreprinderii, dar alte corectari a dimensiunii acestuia (emisia suplimentara de actiuni, introducerea depunerilor suplimentare etc.) se permit numai in cazul si ordinea prevazuta de legea in vigoare si documentele de constituire.
Capitalul statutar al S.A. - nu este pur si simplu capitalul statutar fixat in statutul societatii si format din varsamintele (participatiunile) membrilor.

El, obligatoriu, este divizat intr-un anumit numar de actiuni, care pot functiona independent de acest capital. Deoarece, pe de o parte, capitalul statutar al S.A. se formeaza din cotele-parti ale participantilor, iar pe de alta parte acest capital al SA se divide in actiuni, reiese ca capitalul, in acelasi timp, se formeaza din parti (depuneri), si se divide in parti. Astfel, putem defini capitalul statutar al S.A. drept capitalul persoanei juridice, care este format din depunerile (varsamintele) participantilor acesteia in schimbul actiunilor societatii emitente.

Capitalul social (actionar) - reprezinta capitalul statutar al societatii pe actiuni, care exista pe piata sub forma de actiuni, ce apartin actionarilor. Capitalul statutar al S.A. este divizat intr-un anumit numar de actiuni, insa ultimele pot exista independent, in afara S.A., care le-a emis si plasat pe piata. Sub forma actiunilor, ce se tranzactioneaza pe piata, capitalul statutar se transforma in capital social, actiunile apartinand deja nu S.A., dar membrilor sai, adica actionarilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.