Sociologia dreptului

Trimis la data: 2010-03-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 89
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_D
Dimensiune: 343kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul de sociologie provine din cuvantul latin "socius", in traducere, social sau societate, si cuvantul grec "logos" care inseamna stiinta. La un nivel foarte general, sociologia este stiinta despre social.
Sociologia a fost definita de-a lungul timpului in diferite moduri. Termenul de sociologie apare pentru prima oara, in 1838, la filosoful francez Auguste Comte in Cours de philosophie postive, 1830-1842. Au urmat dupa aceea incercari de definire a sociologiei, la care facem referire mai jos. Astfel, Emile Durkheim a conferit sociologiei statutul de "stiinta a faptelor sociale".
Max Weber a considerat sociologia ca stiinta care studiaza actiunea sociala. George Gurvitch a dat urmatoarea definitie: "sociologia este stiinta fenomenelor sociale totale, care are drept obiect studiul global al relatiilor sociale, societatea ca integralitate de raporturi". Dimitrie Gusti considera ca "sociologia este stiinta realitatilor sociale". In viziunea unui alt sociolog roman, Petre Andrei "sociologia studiaza in mod obiectiv, in primul rand, existenta sociala sub aspectul ei staticstructural, si apoi sub aspectul dinamic-functional al ei, aratand fazele si tipurile sociale realizate".

Traian Herseni a sustinut ca: "sociologia este stiinta societatilor omenesti, este o disciplina ce se ocupa cu studiul vietii sociale, al fenomenelor de comunicare umana, de convietuire sociala".
Sociologul american Alex Inkeles, in lucrarea sa What is sociology? (p. 2), apreciaza ca exista trei cai principale pentru circumscrierea obiectului sociologiei, prin care cautam sa descoperim problematica proprie de studiu:

1. calea istorica, cu ajutorul careia descoperim problemele centrale ale fondatorilor sociologiei;
2. calea empirica, prin care studiem cercetarile sociologice concrete pentru a depista acele subiecte sau probleme carora sociologii contemporani le dau cea mai mare atentie;
3. calea analitica, prin care decelam capitole si domenii ale sociologiei.

Din studiul mostenirii sociologice si din cunoasterea modului cum sociologii studiaza realitatile sociale s-a constatat ca anumite procese, institutii si fenomene sociale: familia, stratificarea sociala, raporturile dintre componentele societatii, mecanismele de functionare a societatii nu au fost obiect al unei anumite discipline decat din momentul constituirii sociologiei ca stiinta. Domeniul sociologiei este realitatea sociala in procesualitatea devenirii si stabilitatii ei. In mod concret, obiectul sociologiei il constituie studiul colectivitatilor umane si al relatiilor interumane din cadrul acestora, precum si examinarea comportamentului uman in grupuri si comunitati umane.

Am amintit ca obiectul sociologiei cuprinde o arie de probleme de o mare complexitate si diversitate. Studiul acestor teme s-a diferentiat si s-a aprofundat, conturandu-se un sistem de discipline sociologice, care s-a extins treptat, ajungandu-se pana la aproape 100 de discipline sociologice. Enumeram cateva dintre ele: sociologia culturii, sociologia politica, sociologia civilizatiilor, sociologia economica, sociologia cunoasterii, sociologia familiei, sociologia deviantei, sociologia comunitatilor, sociologia morala, sociologia juridica, sociologia limbii, sociologia artei, sociologia literaturii, sociologia educatiei, sociologia muncii, sociologia industriala, sociologia rurala, sociologia urbana, sociologia religiei, sociologia mass media etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.