Sociologia familiei

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 6.27 / 10
Downloads: 245
Autor: Neagu Adrian
Dimensiune: 57kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Jean Baechler: "Grupurile si sociabilitatea": " Desi cuplul este cel mai mic grup posibil, pt sociologia comparata acest lucru nu este un truism ci o exceptie. Doua cupluri modele isi revendica dpdv istoric dreptul de a reprezenta cel mai mic grup posibil: fie familia nucleara, fie familia extinsa/ largita. In ambele cazuri celula de baza e familia ci nu cuplul care nu e reprezentat si resimtit decat ca instrument al unui scop ce il depaseste. Pretutindeni casatoria prilejuieste unul dintre principalele rituri sociale alaturi de nastere, pubertate si moarte."Chiar avatarurile semantice ale conceptului familie subliniaza varietatea istorica a institutiilor pe care o desemneaza.

Cursuri similare:

Termenul, a aparut la Roma, provine din"famulus"( servitor) si a desemnat ansamblul sclavilor si al servitorilor ce traiau sub acelasi acoperis. Prin extensie de sens, familia a ajuns sa cuprinda agnati ( rudele de linie paterna) si cognati ( pe linie materna) si sa devina sinonim cu gens ( rudele toate de acelasi sange- comunitate formata din aceste rude).

Poulange scrie ca: "Ceea ce uneste familia antica este un fapt mult mai puternic decat nasterea, sentimentele si forta fizica; este religia caminului si a stramosilor. Familia antica este o asociere religioasa ce depaseste singura asociere potrivit naturii."

In aceasta conceptie intalnim termenul de familie pana in Renastere- sec 14. Daca acceptam ca definitie minimala a familiei cea propusa de Levi Strauss- "unitate mai mult sau mai putin durabila si socialmente aprobata a unui barbat cu o femeie si a copiilor lor"- trebuie sa acceptam ca aceasta unitate sociala implica o institutie larg raspandita, exprimata in diverse forme concrete. Multe au disparut, altele le-au luat locul, dar familia a ramas ca o componenta a devenirii umanitatii.

Familia extinsa bazata pe un larg sistem de inrudire nu a rezistat in societatile puternic industrializate. In mediul urban competitia profesionala, forta statului a condus la abandonarea unor trasaturi considerate minore si conservatoare. Exemplu: intrarea femeii in contextul economiei de piata, iesirea lor partiala din cadrul domestic bazat pe repartitia sexuala a obligatiilor, a atras alienarea feminina si o puternica miscare in redistribuirea rolurilor domestice.

Notiunea de rezidenta comuna a familiei pe un anumit teritoriu.
Este oarecum amendat in conditiile nevoii de miscare. Evolutiile sociale au probat precaritatea armoniei dintre familii si societate. Aceasta fiind inteleasa ca un refugiu pt indivizii aflati intr-o lume indiferenta si ostila. Azi, familia tinde sa se reduca la cuplu cu fata spre viitor prin care un barbat si o femeie incearca sa-si construiasca propria istorie, propriile valori. Legaturile de rudenie cedeaza locul legaturilor afective.

Opiniile despre familie:
1 Familia in criza, in descompunere
Dincolo de previziunile pesimiste este de constatat ca familia contemporana si-a micsorat dimensiunile si rolurile ( doar s-au schimbat). Ea intretine relatii relativ superficiale cu cele de rudenie.

Recunoaste forta extraordinara a familiei de a se reconstrui pe masura ce acest lucru se dovedeste util in cresterea eficientei fiecaruia dintre membrii.Investitia in plan afectiv este foarte mare. Contradictia dintre cele doua modele este reala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.