Sociologia relatiilor internationale

Trimis la data: 2010-03-14
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: 1leu
Dimensiune: 108kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
A spune despre anumite lucruri ca, impreuna, sunt plasate in ordine, inseamna, in cea mai simpla acceptiune a termenului, ca ele sunt legate unele de altele potrivit unui anumit cadru, ca relatia dintre ele nu este pur si simplu lasata pe seama hazardului, ci contine un anumit principiu identificabil. Un rand de carti de pe raftul unei biblioteci corespunde unui cadru ordonat, iar cateva carti asezate pe podea la intamplare, nu. Dar cand avem in vedere ordinea in viata sociala - ca fiind opusa dezordinii - nu trebuie sa avem in vedere orice cadru sau aranjament metodologic, ci un cadru de un anumit tip. Un anumit tip de comportament poate fi identificabil in timp ce oamenii sau grupurile de oameni se afla in conflict violent; dar aceasta situatie poate fi caracterizata mai bine ca fiind in stare de dezordine.
Acestea sunt trei valori (scopuri) de baza ale vietii sociale, legate fiinde de viata, adevar si proprietate; ele sunt cu siguranta incluse in orice lista a scopurilor de baza ale oricarei societati si ele ilustreaza ideea unui scop de baza.
Toate aceste scopuri sunt scopuri elementare - o constelatie de persoane (sau grupuri) unde nu exista nici o pavaza impotriva violentei, sau prevederi legate de onorarea acordurilor si de stabilitatea posesiunilor, nu ar putea fi numita societate. Acestea sunt in celasi timp si scopuri primare: orice alte scopuri ar fi urmarite de o anumita societate, presupune realizarea anterioara a acestor trei scopuri intr-o anumita masura.

Daca oamenii nu se simpt in siguranta, ei nu sunt capabili sa-si aloce energiile in directia realizarii unor proiecte noi; daca nu exista presupunerea ca acordurile la care s-a ajuns nu vor fi respectate, nu este de asteptat ca acordurile la care s-a ajuns sa fie sa facilitaze un comportament cooperativ; daca posesia bunurilor nu este stabilita, este greu de imaginat o relatie sociala stabila, indiferent de natura sa.

Dar aceste trei scopuri au si o valoare universala, in sensul ca orice societate tine seama de ele. Daca aceste scopuri nu sunt realizate intr-o anumita masura, nu am putea vorbi de existenta unei vieti sociale, sau a unei societati; realizarea altor scopuri presupune realizarea acestor trei scopuri de baza.Uneori ordinea sociala este definita in termenii obedientei fata de regulile de conduita; ea este definita, mai specific, ca fiind obedienta fata de regulile de drept. De fapt, ordinea in viata sociala este foarte legata de conformitatea comportamentului uman fata de regulile de conduita, chiar daca nu fata de regulile de drept.

In cele mai multe societati, ceea ce ajuta la crearea tiparelor de conduita care sa fie conforme cu scopurile elementare privind ingradirea violentei, onorarea acordurilor si stabilitatea posesiunilor, este existenta unor reguli care interzic crimele, nerespectarea termenilor contractului si regulile privind proprietatea. Oamenii ataseaza o mare importanta ordinii, deoarece ea asigura predictibilitate comportamentului uman, o consecinta a scopurilor primare ale coexistentei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.