Sociologia religiilor

Trimis la data: 2010-03-06
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_N
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Incercari de intelegere si explicare a religiei sunt de cind exista religia. Sociologia religiilor e o disciplina empirica si s-a format in secolul nostru. Sociologia religiilor studiaza modul in care sacrul (sfintul - Durkheim) sau divinul (supranaturalul - Weber) se manifesta in comunitatile umane in societate.
De la existenta sa, omul a constatat ca pe linga lumea empirica, cotidiana pe care o traieste, numita naturala, exista si o alta pe care empiric nu o percepem.
De la existenta sa, omul a constatat ca pe linga lumea empirica, cotidiana pe care o traieste, numita naturala, exista si o alta pe care empiric nu o percepem.
Exista o lume supranaturala, ceva transcedentali. Aceasta lume transcedentala l-a insotit permanent pe om, care s-a raportat la ea. Nu inseamna ca omul inventeaza aceasta lume. Ateii apreciau ca lumea transcedentala a lui Dumnezeu e creata de om. Pentru credincios insa, Dumnezeu este la fel de real ca orice lucru empiric.

Omul, influentat de aceasta lume supranaturala a incercat sa intre in contact cu ea, sa-i cunoasca vointa, sa stabileasca o legaturaiC.Deci religia este legatura dintre om, dintre credincios si lumea sacra a divinului. Modalitatile de legatura dintre om si sacru sunt variate. Populatiile din orient isi manifestau aceste legaturi intr-o forma specifica. Grecii sau romanii isi reprezentau lumea sacra intr-o forma specifica, ca o multime de zei, fiecare cu anumite preocupari.

Legaturile cu lumea sacrului erau stabilite prin sacrificii sau rugaciuni in monoteism. Exista forme specifice de relatii cu sacru. Prin urmare exista mai multe forme de religiozitate, de aceea disciplina care se ocupa de aceste relatii variate cu sacrul este sociologia religiilor. Sacrul isi manifesta vointa nelimitata in legaturile cu lumea profana. O prima manifestare este faptul ca a creat-o. Apoi isi exprima vointa pentru profan prin cartile sfinte care au fost create de Dumnezeu. Pentru omul primitiv manifestarile naturii (fulgerele, potopul, etc) erau expresia vointei divine.

Sacrul se exprima in anumite locuri, biserica e un loc sfint, sacru. Sacrul se exprima in credinciosi si in anumite comunitati omenesti. Cei ce se aduna in biserica si se roaga, prin ei si in ei este exprimata vointa lui Dumnezeu. Sociologia religiilor nu studiaza nici locurile sacre, nici obiectele sacre ci studiaza felul in care sacrul se manifesta in aceste comunitati omenesti, cit sunt de credincioase, in ce cred, relatiile care exista intre membrii comunitatii, modul in care sunt organizate legaturile dintre comunitatile religioase si restul societatilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.