Sociologie organizationala

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_C
Dimensiune: 1093kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiective: Modulul de fata are drept obiectiv prezentarea notiunilor de baza necesare pentru abordarea problemelor sociologiei organizationale. Definitia organizatiei, a modului in care aceasta se comporta in cadrul procesului sau evolutiv, analiza elementelor componente si comparatia dintre organiztiile publice si cele private reprezinta o parte introductiva necesara pentru abordarea aspectelor functionale al;e organizatiei.
Cu alte cuvinte, pentru a discuta despre organizatie trebuie mai intai sa definim termenul de "sistem". Ludwig von Bertalanffy a fost primul teoretician care a articulat principiile teoriei generale a sistemelor in 1950. Conform definitiei sale, un sistem este "un set de elemente care se afla in relatii de interactiune" 2. Kast si Rosenzweig considera ca un sistem este " o entitate unitara si organizatia compusa din doua sau mai multe parti interdependente, componente sau subsisteme si delimitat fata de mediu prin granite identificabile"3 .

Pentru a sumariza diferitele definitii ale acestei notiuni putem spune ca termenul de "sistem" indica interdependenta, interconectarea si inter-relationarea existenta intre elementele unei set care se constituie drept un tot sau un gestalt identificabil4.
In continuare vom incerca sa prezentam pe scurt caracteristicile unui sistem deschis conform lui Katz, Kahn si Hanna.
Toate sistemele sunt mecanisme care transforma input-ul in output printr-un anumit mecanism intern care difera de la sistem la sistem. Input-ul este reprezentat de energie, materie sau informatie si asigura subzistenta sistemului.

Mecanismul de transformare se refera la activitatile specifice ale organizatiei prin care input-ul este modificat si convertit in output. (vezi figura 1).Orice sistem este delimitat de granite identificabile care reprezinta interfata dintre sistem si mediu. Granitele sunt permeabile dar trebuie amintit ca majoritatea schimburilor si activitatilor au loc in interiorul lor si nu peste ele. Cu alte cuvinte, activitatea sistemului este majoritar interna iar relatiile sale cu mediul reprezinta doar o fractiune din procesele si activitatile ce au loc in interiorul sau.

Sistemele deschise au scopuri si obiective care reprezinta motivele pentru care respectivul ansamblu exista si functioneaza. Aceste scopuri si obiective nu pot fi independente de valorile si cerintele mediului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.