Solutionarea litigiilor comerciale

Trimis la data: 2010-06-23
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_A
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In materie civila judecatoriile au competenta generala (numita plenitudine de jurisdictie "ratione materiae"), fiind de competenta tribunalelor doar litigiile ce depasesc 150 milioane de lei. In materie comerciala competenta revine tribunalelor, cu exceptia cererilor a caror valoare este de pana la 10 milioane de lei inclusiv, litigii ce intra in competenta judecatoriilor.
Potrivit normelor in vigoare (Codul de procedura civila), instanta competenta a solutiona litigiile comerciale este cea de la domiciliul, resedinta, fondul de comert sau sediul paratului.
Pentru persoane juridice sediul poate constitui chiar o filiala, sucursala, agentie sau reprezentanta a societatii comerciale (Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat).

Pentru societati sau asociatii fara personalitate juridica, competenta apartine fie instantei domiciliului persoanei careia i s-a incredintat directia sau presedintia, fie, in lipsa, oricarui asociat, la instanta domiciliului acestuia.
Daca sunt mai multi parati, cu domicilii, resedinte, fonduri sau sedii diferite, este suficient ca unul sa apartina teritoriului Romaniei pentru ca actiunea sa poata fi judecata in Romania.
Daca paratul din strainatate nu are domiciliul cunoscut, competenta apartine instantei romane, daca reclamantul are domiciliul sau resedinta in tara.

Instanta judecatoreasca verifica din oficiu competenta sa de a solutiona litigiul in legatura cu care este sesizata, putandu-se recunoaste competenta sau putand respinge cererea, ca nefiind de competenta sa. O astfel de situatie apare in cazul in care partile, prin conventie, au recunoscut drept competenta o instanta arbitrala.
Tribunalul arbitral isi verifica propria sa competenta de a solutiona un litigiu si hotaraste in aceasta privinta. Incheind conventia arbitrala, partile se obliga sa accepte hotararea arbitrala si sa o execute de bunavoie.

Codul de procedura civila consacra expres caracterul definitiv si obligatoriu pentru parti al hotararii arbitrale. In plus, in masura in care hotararea arbitrala nu a fost executata de bunavoie, ea se investeste cu formula executorie, constituind titlu executoriu ce se executa silit, intocmai ca si o hotarare judecatoreasca.
Legiuitorul a inteles astfel sa recunoasca si sa reglementeze aceasta forma de jurisdictie conventionala, dandu-i eficienta prin asimilarea, in anumite conditii, a hotararii arbitrale cu o hotarare judecatoreasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.