Spectroscopia IR

Trimis la data: 2014-02-24
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 0
Autor: ana01
Dimensiune: 104kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca molecula absoarbe un foton cu energia mai mica de 80 kJ/mol, in acest caz energia absorbita nu este suficienta pentru transferul electronic si este suficienta doar pentru modificarea oscilatiilor atomilor.Ca urmare, molecula trece dintr-o stare oscilatorie in alta si linia spectrala corespunzatoare se afla in regiunea IR a spectrului.

Cursuri similare:

Pentru redarea spectrelor IR se foloseste frecventa, si mai rar, lungimea de unda (in mkm). Intensitatea absorbtiei radiatiei IR se exprima in prin transmitanta T .Se deosebesc cateva tipuri de oscilatii ale atomilor in molecule poliatomice: de valenta (simetrice si asimetrice) si de deformatie de diferite tipuri.In cazul oscilatiilor de valenta se modifica lungimea legaturilor (distanta intre atomi), iar in cazul oscilatiilor de deformare se modifica unghiul intre legaturi fara a se modifica lungimea legaturilor.

Conditia necesara pentru transferul oscilatoriu consta in modificarea momentului dipol al moleculei in timpul oscilarii atomilor.Molecula simetrica, care nu poseda moment dipol, nu poate absorbi radiatie IR.
Drept exemplu de astfel de molecule pot servi moleculele diatomice in care sant prezente legaturi covalente (H2, N2, Hal2), CO2, etc.

La unele molecule momentul dipol poate aparea la modificarea tipului de oscilatie a atomilor. Astfel, de exemplu, oscilatiile atomilor in molecula CO2 pot fi de valenta-simetrice (I), de valenta-asimetrice (II) sau deformare (III):In cazul oscilatiilor de 1 tip momentul dipol nu se modifica (linii in regiunea IR nu apar).Oscilatiile de tipul 2 si 3 modifica simetria moleculei si ca urmare a aparitiei momentului dipol, apar si linii in regiunea IR a spectrului.

Transferurile oscilatorii intotdeauna sant insotite de transferuri de rotatie, din care cauza linia spectrala de oscilatie se transforma intr-o fasie, formata dintr-un numar mare de linii, si ca urmare, spectrul IR v-a prezenta un sir de linii de absorbtie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.