Spectroscopia IR

Trimis la data: 2014-02-24 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ana01 Dimensiune: 104kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca molecula absoarbe un foton cu energia mai mica de 80 kJ/mol, in acest caz energia absorbita nu este suficienta pentru transferul electronic si este suficienta doar pentru modificarea oscilatiilor atomilor.Ca urmare, molecula trece dintr-o stare oscilatorie in alta si linia spectrala corespunzatoare se afla in regiunea IR a spectrului.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Pentru redarea spectrelor IR se foloseste frecventa, si mai rar, lungimea de unda (in mkm). Intensitatea absorbtiei radiatiei IR se exprima in prin transmitanta T .Se deosebesc cateva tipuri de oscilatii ale atomilor in molecule poliatomice: de valenta (simetrice si asimetrice) si de deformatie de diferite tipuri.In cazul oscilatiilor de valenta se modifica lungimea legaturilor (distanta intre atomi), iar in cazul oscilatiilor de deformare se modifica unghiul intre legaturi fara a se modifica lungimea legaturilor.

Conditia necesara pentru transferul oscilatoriu consta in modificarea momentului dipol al moleculei in timpul oscilarii atomilor.Molecula simetrica, care nu poseda moment dipol, nu poate absorbi radiatie IR.
Drept exemplu de astfel de molecule pot servi moleculele diatomice in care sant prezente legaturi covalente (H2, N2, Hal2), CO2, etc.

La unele molecule momentul dipol poate aparea la modificarea tipului de oscilatie a atomilor. Astfel, de exemplu, oscilatiile atomilor in molecula CO2 pot fi de valenta-simetrice (I), de valenta-asimetrice (II) sau deformare (III):In cazul oscilatiilor de 1 tip momentul dipol nu se modifica (linii in regiunea IR nu apar).Oscilatiile de tipul 2 si 3 modifica simetria moleculei si ca urmare a aparitiei momentului dipol, apar si linii in regiunea IR a spectrului.

Transferurile oscilatorii intotdeauna sant insotite de transferuri de rotatie, din care cauza linia spectrala de oscilatie se transforma intr-o fasie, formata dintr-un numar mare de linii, si ca urmare, spectrul IR v-a prezenta un sir de linii de absorbtie.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.