Statica fluidelor

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_D
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statica fluidelor studiaza repausul fluidelor si actiunea pe care acestea le exercita asupra suprafetelor solide cu care vin in contact (peretii vaselor, ale corpurilor solide suspendate).
Daca rezultanta fortelor ce actioneaza asupra unei mase de fluid este nula atunci fluidul se afla in echilibru (in repaus). Aceste forte se pot grupa in doua categorii:
a) forte de suprafata - actioneaza asupra suprafetelor de delimitare a maselor de fluide (forte de frecare la curgere,forte de presiune, etc)
Daca se considera un fluid in echilibru, iar in interiorul acestuia o suprafata oarecare de are triunghiulara, in fiecare punct pe aceea suprafata va actiona o forta de suprafata (de presiune) a carei rezultanta va fi .
Presiunea statica (hidrostatica) reprezinta intensitatea starii de tensiune dintr-un punct oarecare aflat pe suprafata A in interiorul unui volum de lichid si este definita de relatia:
p= ; p=

Fortele de presiune care actioneaza asupra unui lichid in repaus au urmatoarele proprietati:
a) forte de compresiune - ca o consecinta a faptului ca fluidele nu pot dezvolta eforturi care sa se opuna acestor forte. In caz contrar, particulele de fluid s-ar pune in miscare ceea ce ar fi contrar ipotezei de echilibru)

b) actioneaza normal pe suprafata considerata indiferent de orientarea acestuia; in caz contrar sub actiunea componentei tangentiale, fluidul sau suprafata respectiva s-ar deplasa
c) intr-un punct oarecare au aceeasi valoare in toate directiile si sunt determinate de marimea p in functie numai de coordonatele p=p(x,y,z).
Fortele de presiune elementare se determina cu ajutorul presiunii statice.

Lungimea h denumita inaltime piezometrica reprezinta inaltimea coloanei de lichid care prin greutatea ei creeaza o presiune egala cu diferenta p-p0.
Ultimele doua ecuatii si cele derivate reprezinta ecuatiile fundamentale ale staticii lichidelor in camp de forte gravitationale.
Analizand aceste ecuatii se pot trage urmatoarele concluzii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.