Statistica

Trimis la data: 2013-01-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 118
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: paula.cretu
Dimensiune: 445kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1 Obiectul si metoda statisticii
Orice disciplina stiintifica isi are metoda sa generala si particulara, iar la randul sau fiecare metoda este legata in mod specific de un anumit obiect al cercetarii.Obiectul constituie, in oricare din sistemele de stiinte particulare, un criteriu de baza al clasificarii stiintelor in sistemul dat.In toate momentele dezvoltarii sale, statistica s-a ocupat cu acele fenomene si procese care se produceau intr-un numar mare de cazuri, prezentau in reproducerea lor anumite regularitati si care pot fi denumite fenomene de masa sau fenomene de tip colectiv.

Cursuri similare:

Fenomenele de masa apar ca o multime de forme individuale diferite, cu existenta distincta, dar care analizate comparativ se constata ca au aceeasi esenta. Principala proprietate a acestor fenomene este variabilitatea in timp si spatiu. Legea de aparitie a lor se manifesta ca tendinta ce nu poate fi cunoscuta si verificata decat la nivelul ansamblului si nu in fiecare caz in parte.

Fenomenelor de masa le sunt specifice legile statistice, legi care se manifesta sub forma de tendinta, fata de care abaterile intamplatoare, intr-un sens sau altul, se compenseaza reciproc.Deci, statistica studiaza fenomenele social-economice de masa in cadrul carora actioneaza legile statistice si care prezinta proprietatea de a fi variabile in timp si spatiu.

Statistica studiaza aceste fenomene prin caracterizarea laturii cantitativ-numerice a fenomenelor social-economice, stabilindu-le dimensiunea, dinamica, intensitatea, structura.Statistica este stiinta care studiaza aspectele cantitative ale determinarilor calitative ale fenomenelor de masa, fenomene care sunt supuse actiunii legilor statistice.Obiectul de studiu al statisticii il constituie miscarile curente-continue ale fenomenelor si proceselor ce-si au existenta sub forma de colectivitati.

In functie de specificitatea obiectului sau de studiu - miscarile curente-continue, in timp, in spatiu si din punct de vedere calitativ ale fenomenelor de tip colectiv -, statistica si-a dezvoltat o metoda particulara de investigare.Totalitatea operatiilor, tehnicilor, procedeelor si metodelor de investigare statistica a fenomenelor formeaza metodologia statistica .

Metoda statisticii se caracterizeaza prin urmatoarele principii metodologice:
1.Observarea faptica - este un proces complex care presupune obtinerea datelor asupra colectivitatilor social-economice prin observarea, masurarea si inregistrarea unitatilor componente.
2.Exprimarea numerica - este necesara datorita caracterului de masa al fenomenelor observate de statistica.Procedeele si tehnicile, ca parte a metodei statistice, sunt sistematizate si organizate pe etape ale demersului statistic si inlesnesc observarea si prelucrarea datelor statistice, precum si testarea si analiza informatiilor statistice.

In viata sociala, lucrurile si faptele nu apar sub forma de unitati individuale, izolate, ci sub forma de grupuri sau asociatii de elemente de acelasi fel. Asociatiile de lucruri, de fiinte, precum si grupurile de fapte sau miscari reflectate de acestea sau legate de ele se numesc in statistica colectivitati, multimi, populatii sau fenomene de masa.
Caracteristic colectivitatilor este legatura dintre elementele care o compun prin cel putin o trasatura esentiala comuna.

Insusirea de baza a colectivitatilor o reprezinta omogenitatea, respectiv insusirea lucrurilor sau faptelor de a fi esential de acelasi gen. In viata sociala, insa, acelasi gen nu inseamna identitate.
EX: colectivitatea studentilor unei facultati se caracterizeaza prin omogenitate, dar nu prin identitate. Trasatura comuna a acestei colectivitati este aceea de a fi student al acelei facultati. Unitatile colectivitatii se deosebesc din punct de vedere al sexului, varstei, starii civile, domiciliului etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.