Statistica actuariala

Trimis la data: 2010-06-22
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 57
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 5
Autor: Horia_P
Dimensiune: 344kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Problema 1. O asigurare mixta se incheie la varsta x=..., durata asigurarii n=5. Tabela de mortalitate utilizata 1990 -1992, i = 3,5%. Se cere:
a) prima unica, respectiv prima anuala neta
b) cheltuielile incluse in prima sunt: α =... %o SA la inceputul anului 1
β =... % Pb la inceputul fiecarui an de plata a primelor
γ = ... %o SA la inceputul fiecarui an de asigurare
Sa se calculeze Pb prima tarifara anuala
c) rezerva neta a asigurarii pentru m = 0, 5 respectiv un an intermediar
d) rezerva bruta pentru m = 0, 5 respectiv un an intermediar
Problema 4. Relativ la problema rezolvata in curs privind profitabilitatea unei asigurari de viata (utilizand tehnica cash - flow) se cere sa se calculeze valoarea actualizata a profitului, rata dobanzii obtinute la investirea rezervei (de catre asigurator) fiind egala cu i = ... %.
Problema 5. Se considera datele din problema 4. Daca rata rentabilitatii investitiilor cerute de investitori (= rata de actualizare a profitului) este r =...%, analizati profitabilitatea produsului de asigurare prin prisma celor 4 criterii prezentate la curs.

Acestea sunt bazele tehnice specifice asigurarilor de viata. Ipotezele fiind stabilite cu precautie, rezulta in general prime mai mari decat cele efectiv necesare asiguratorului pentru onorarea obligatiilor sale fata de asigurati si acoperirea cheltuielilor sale. Majoritatea contractelor de asigurare includ o clauza ce da dreptul asiguratilor sa participe la profitul (excedentul) obtinut de asigurator; rezulta excedente ce se repartizeaza periodic asigutatilor. Aceasta reprezinta de fapt o corectie adusa primelor de asigurare (asiguratii platesc prime mai mari decat cele efectiv necesare).

In cazul platii unor prime esalonate volumul total al primelor incasate este aleator deoarece depinde de momentul decesului asiguratului.
Prima anuala se deduce din principiul echivalentei: valoarea actualizata, la incheierea asigurarii, a obligatiilor asiguratului = valoarea actualizata, la incheierea asigurarii, a obligatiilor asiguratorului.

Valoarea actualizata, la incheierea asigurarii, a obligatiilor asiguratului = prima unica a asigurarii.
Daca prima anuala se plateste la inceputul fiecarui an de asigurare, pe parcursul celor p ani, atata timp cat asiguratul este in viata atunci valoarea actualizata a obligatiilor asiguratului este egala cu . Din egalitatetea aferenta principiului echivalentei rezulta prima anuala. Spre exemplu in cazul asigurarii mixte:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.