Statistica calitatii vietii

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AnaMaria_M
Dimensiune: 174kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de calitate a vietii a fost analizat si dezvoltat in societatile
dezvoltate, mai precis in societatea nord-americana. S-a pornit de la faptul ca o abundenta materiala nu poate sa reprezinte totul pentru ca oamenii sa fie multumiti de tipul vietii lor, fapt ce impune evaluari mai ample, globale ale problemelor de viata ale oamenilor.
Conceptul de "calitate a vietii" a aparut destul de clar in randul
populatiei, el fiind asimilat conceptului vechi popular de fericire.
Intre cele doua concepte: calitatea vietii si fericire exista puternice
asemanari, insa si deosebiri semnificative. Fericirea se refera la o stareafect, adica sentimentul de implinire, satisfactie, deplinatate; calitatea vietii are in vedere conditiile care produc si contribuie la dezvoltarea starii de fericire.

De asemenea, fericirea este un concept etic-individual, in sensul ca
fiecare poate activa pentru a atinge aceasta stare; in timp ce, conceptul de calitate a vietii este asociat cu o perspectiva sociologica-colectiva. Calitatea vietii sta la baza unei politici, in sensul ca intreaga societate trebuie sa activeze pentru a imbunatatii conditiile de viata ale tuturor membrilor sai.Conceptul de calitatea vietii a fost lansat in anii '60 de societatile cu
un nivel ridicat de dezvoltare si care urmareau cresterea mult mai rapida a bunastarii.

Una dintre problemele tarilor dezvoltate era modalitatea in care sa
fie orientata masa de resurse materiale de care dispuneau pentru asigurarea unei vietii de calitate. O a doua problema se refera la consecintele neplacute ale sistemului economic: degradarea mediului inconjurator, saracia, etc. In aceasta situatie, politicile calitatii vietii erau un fel de masuri corective ale mecanismului economico-social. De mentionat ca termenul de calitatea vietii a fost preluat si de tarile socialiste in perioada anilor '70. Romania in perioada respectiva a fost printre primele care l-au adoptat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.